Ravnopravnost spolova: U Parlamentu BiH manji broj žena, najbolji rezultat u HNK

Fena
Ravnopravnost spolova: U Parlamentu BiH manji broj žena, najbolji rezultat u HNK
FOTO: Fena / Ilustracija

Kada je u pitanju ravnopravnost i zastupljenosti spolova, ne možemo biti zadovoljni načinom budućeg sastava Predstavničkog doma PSBiH, jer je izabran manji broj žena nego proteklog mandata, izjavio je za Fenu promotor kampanje "Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate" Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Almir Terzić.

Istakao je da je sada u Parlamentarnu skupštinu BiH, prema rezultatima koje je saopćila Centralna izborna komisija BiH, izabrano sedam žena, što je 16,67 posto manje nego u odnosu na početak prošlog mandata, kada ih je bilo deset.

"Situacija je nešto bolja kada je u pitanju Zastupnički dom Federalnog parlamenta, jer je tu izabrano 25 žena ili 25,50 posto, dok je Narodna skupština Republike Srpske na vrlo niskom nivou gdje je izabrano svega 14 žena ili 16,87 posto", kazao je Terzić.

Napomenuo je da je NSRS i u prošlom mandatu bila 'najgore' zakonodavno tijelo kada je u pitanju zastupljenost žena u politici.

Gledano po kantonima u Federaciji BiH, došlo je do ekspanzije učešća žena u politici.

U Skupštini Hercegovačko–neretvanskog kantona izabrano je 14 žena ili 46, 67 posto što je apsolutni rekord u BiH.

"Generalno, Hercegovačko–neretvanski kanton nadmašio je čak i zastupljenost žena u najrazvijenijim demokratskim zemljama poput Skandinavskih zemalja, govorim o Finskoj i Švedskoj", rekao je Terzić, naglasivši da je čak izabran veći broj žena nego što je to propisano Zakonom i ravnopravnosti spolova BiH.

Primjer Kantona 10 (Livanjskog kantona) je onaj gdje se ne vodi uopšte računa o ravnopravnosti spolova.

Kazao je da je generalno došlo je do povećanja učešća žena u kantonima i u Parlamentu Federacije BiH.

Ističe da, sudeći po svim prilikama, izmjene izbornog zakona su dale željene rezultate i možemo govoriti o boljoj zastupljenosti žena u političkom i javnom životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije