Ravnopravnost je kada bude više žena na mjestima stvarne političke moći

Radiosarajevo.ba
Ravnopravnost je kada bude više žena na mjestima stvarne političke moći
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Neke od kandidatkinja za PS BiH
U organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH, danas je u Sarajevu održana konferencija na temu Povećanja učešća žena na mjestima političkog odlučivanja u BiH.

U susret izborima 2018 aktualizirano je pitanje učešća kandidatkinja na listama te stvarnog omjera i uloge žena u vlastima BiH. 

Izborni zakon nalaže da se na kandidatkim listama treba nalaziti najmanje 40% manje zastupljenog spola, odnosno žena. No zahvaljujući spefcifičnom izbornom zakonu u BiH, kompenzacijskim mandatima i otvorenim kandidatkim listama, procenat stvarnog učešća žena u vlasti je do sada bio manji od 20%.

Direktorica Agnecije za ravnopravnost spolova Samra Filipović Hadžiabdić istaknula je da postojeći izborni zakon ne ide na ruku ženama, te da treba podržati afirmativne mjere:

"U ovako patrijarlahlnim i nedovoljno demokratičnim sredinama kakva je BiH, kvote su jedini načiin da se žene afirmiraju. To treba posmatrati kao afirmativnu mjeru", rekla je. 

A i kada dođu na vlast, ženama se nerijetko prepuštaju isključivo resori vezani uz socijalna pitanja i ljudska prava. 

"Želimo ohrabriti kandidatkinje da, kada budu izabrane, preuzmu sfere ekonomije i finansija, jer tu stoji moć. Istovremeno, ne treba da misle da su slabe ako se bave pitanjima ljudskih prava i vulnerabilnih grupa" poručila je.

Na konferenciji je promovirana medijska kampanja "Mi predstavljamo kandidatkinje, vi birate"  koju je pred oktobarske Opće izbore u Bosni i Hercegovini pokrenula Agencija za ravnopravnost spolova BiH u saradnji s Vijećem Evrope. Cilj kampanje je povećati vidljivost žena u predizbornim aktivnostima, omogućiti im veće pojavljivanje u medijima, ukazati na potrebu veće zastupljenosti žena u zakonodavnim i izvršnim tijelima na svim nivoima vlasti, te motivisati birače i biračice da odgovorno glasaju na Izborima. 

Jedan od promotora kampanje, novinar Almir Terzić radio je istraživanja o stvarnoj ulozi žene u političkom životu, pod nazivom "Žene - slike kojih nema", a govori o praksi da stranke promoviraju žene samo da bi zadovoljile kvotu. 

Njegova analiza govori da je u postojećoj garnituri vlasti nije bilo zastupnice koja je bila neaktivna, nije postavljala pitanja ili predlagala amandmane i zakone. 

"Žene su se često pokazale hrabrijima od muškaraca, zato ne smiju biti samo kvota", naglasio je Terzić. 

Konferenciji su prisustvovale kandidatkinje za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH koje su sudjelovale i u snimanju promotivnog spota kampanje. 

Svoja iskustva podijelile su stručnjakinje iz drugih država regije, a jedan od zaključaka je da je edukacija od presudne važnosti za političke karijere žena koje nerijetko trebaju pokazati veću  opredijeljenost i spremnost da postanu agentice promjena.  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije