Žene čine više od 50 posto stanovništva u BiH: Koliko ih je u vlasti?

N. K.
Žene čine više od 50 posto stanovništva u BiH: Koliko ih je u vlasti?
Foto: Dženan Kriještorac / Samra Filipović Hadžiabdić i Drahoslav Štefanek
Žene čine više od 50 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini – a koliko ih je u vlasti?

Ovo pitanje u fokusu je kampanje "Mi predstavljamo – vi birate" koju je danas pokrenula Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.   

Ravnopravnost muškaraca i žena je vrijednost zagarantovana Ustavom BiH te propisana i zaštićena zakonima. No usprkos tome, žene u našem društvu i dalje su u neravnopravnom položaju. Primjer za ovo je i nedovoljno učešće žena u izbornom procesu u BiH. 

Iako izborni zakon BiH predviđa kvotu od obaveznih 40 posto manje zastupljenog spola, te obavezu da na kandidatskim listama na prvom ili drugom mjestu bude osoba iz manje zastupljenog spola, u vlasti je ovaj procenat daleko niži. 

Na primjer, procenat izabranih kandidatkinja u institucije vlasti na prethodnim izborima kretao se između 15 do 23 posto.

Dosadašnja praksa pokazala je da u predizbornom procesu kandidatkinje dobijaju manje medijskog prostora, što za posljedicu ima podzastupljenost u zakonodavnim tijelima i vladama na svim nivoima vlasti.

Stoga je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, pokrenula kampanju kojom želi podići vidljivost žena na predstojećim izborima. Agencija je uputila poziv svim političkim partijama registrovanim na izborima da odaberu i dostave imena kandidatkinja  koje će biti zastupljene u kampanji.

"Zadovoljni smo odazivom, a posebno smo oduševljeni artikulacijom izjava kandidatkinja koje su zastupljene u kampanji. To ćete vidjeti iz njihovog odlučnog stava, jasne poruke i riješenosti da se bore za pravednije društvo, društvo veće ravnopravnosti spolova", izjavila je tim povodom Samra Filipović Hadžiabdagić, direktorica Agencije.

Kako je istakla Filipović Hadžiabdić, ovo je prva kampanja u BiH u kojoj se mogu čuti poruke kandidatkinja na predstojećim izborima i u njoj sudjeluju skoro sve političke stranke koje će se naći na izbornim listama.

"Posebno nas raduje činjenica da su sve kandidatkinje kroz ovu kampanju zauzele odlučan stav da se bore za pravednije i sigurnije bh. društvo sa većom ravnopravnošću spolova", dodala je Samra Filipović Hadžiabdagić.

Sama kampanja je realizirana uz finansijsku podršku Vijeća Evrope. Tim povodom, na press konferenciji govorio je i ambasador Drahoslav Štefanek, šef ureda Vijeća Evrope u BiH.

"Sama kampanja je blagovremeno pokrenuta i ona je u skladu sa strategijom rodne ravnopravnosti Vijeća Europe za period 2018. – 2023. godine, te se nadamo da će nakon izbora 7. oktobra zastupljenost žena u političkom životu biti 40 posto što je norma kojoj mora da težite", kazao je Drahoslav Štefanek

Video spotovi su snimani u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, te u svim kantonima. Prilagođeni su za dijeljenje na društvnim mrežama, a prikazat će se i u televizijskim programima.

Dio kampanje "Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate" je i regionalna konferencija "U susret Izborima 2018: Povećavanje učešća žena na mjestima političkog odlučivanja u BiH", koja će biti održana 14. septembra u Sarajevu.

Regionalna konferencija će okupiti relevantne učesnike  BiH i zemalja regiona, u cilju razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti ravnopravnosti spolova u  političkom životu.

"Predstavnička tijela političke vlasti trebala bi da predstavljaju društvo kao cjelinu. Ako su polovica BiH društva žene, bilo bi pravilno, logično i prirodno da učešće žena i njihov uticaj bude veći. To je pitanje poštivanja Zakona – Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, Izbornog zakona, i drugih. To je istodobno, provođenje pravde, poštovanja ljudskih prava i dobrog upravljanja”, zaključila je Samra Filipović Hadžiabdić.

Iz Agencije za ravnopravnost spolova pozivaju sve građane da se upoznaju s programima kandidatkinja, izađu na izbore i glasaju odgovorno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije