Ratkoviću potvrđena osmogodišnja kazna za silovanje u Višegradu

Fena
Ratkoviću potvrđena osmogodišnja kazna za silovanje u Višegradu
Foto: Detektor.ba / Vuk Ratković

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Vuka Ratkovića nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba braniteljice odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 19.09.2018. godine potvrđuje.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od navedenog datuma, optuženi Vuk Ratković oglašen je krivim da je, na način opisan u izreci presude, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pa je za to djelo na osnovu navedenog zakonskog propisa osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Istom presudom djelimično se usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene strane.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavila braniteljica optuženog, i to: zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivičnopravnoj sankciji i imovinskopravnom zahtjevu, kao i povrede Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, prvostepenu presudu preinači i oslobodi optuženog od optužbe ili je pak ukine i otvori pretres.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je dostavilo odgovor na izjavljenu žalbu braniteljice optuženog, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi pobijanu presudu.

Održana je sjednica Apelacionog vijeća 24.12.2018. godine, na kojoj su Tužilaštvo BiH i braniteljica ostali kod pismeno iznijetih žalbenih prigovora i razloga, odnosno odgovora na žalbu, s tim da se braniteljica optuženog detaljnije osvrnula na žalbene navode. Optuženi se saglasio sa navodima svoje braniteljice iznijete u žalbi, osporivši još jednom svoju odgovornost za djelo koje mu je stavljeno na teret, saopćeno je iz Suda BiH.

Ratković, nekadašnji pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim da je u periodu između juna 1992. i januara 1993. godine tri puta silovao zaštićenu svjedokinju VR-1 u Višegradu.

Sud je potvrdio i dio kazne koji se odnosi na imovinskopravni zahtjev oštećene i naložio Ratkoviću da joj na ime nematerijalne štete isplati ukupno 35.000 maraka.

Ratkoviću se u drugom predmetu pred Sudom BiH sudi za zločin počinjen u Štrpcima kod Rudog.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije