Bosanska islamska zajednica Štokholm povodom članka Armina Osmančevića

Radiosarajevo.ba
Bosanska islamska zajednica Štokholm povodom članka Armina Osmančevića
Foto: BIZ Stockholm / Džemat u Stockholmu

Na adresu portala Radiosarajevo.ba stigao je demanti na tvrdnje koje je u autorskom tekstu od 25. januara 2019, naslovljenom "Vakuf IZ Štokholm može ubrzo biti oduzet, članovi nisu upoznati o tome" napisao Armin Osmančević.

Vakuf IZ Štokholm može ubrzo biti oduzet, članovi nisu upoznati o tome

Demanti objavljujemo u cjelosti, bez uredničkih intervencija:

"Demant
Bosanska islamska zajednica Štokholm
povodom članka Armina Osmančevića od 25.01.2019.

Povodom članka Armina Osmančevića od 25.01.2019. godine pod naslovom „Vakuf IZ Štokholm može ubrzo biti oduzet, članovi nisu upoznati o tome,” upravni odbor Bosanske islamske zajednice Štokholm je na svojoj sjednici 27. januara 2019. godine odlučio da najodlučnije odbaci određene navode Osmančevića, i smatra ih isključivo ličnim i pogrešnim tumačenjima.

Odbor obavještava svoje članove i javnost da nema nikakvog razloga za bojazan da bi Vakuf naše Zajednice došao u pitanje.

Tačno je da je Porezna uprava, nakon kontrole prijavljenog poreza pokopnog biroa (osnovanog 1996), odlučila u oktobru 2018. godine da jedan dio usluga koje biro obavlja podliježu PDV-u. Porezna uprava nije iznijela nikakve optužbe protiv Zajednice niti je tražila pregled i korigovanje PDV-a za bilo koji drugi period izuzev perioda januar-mart 2018. godine.

U saglasnosti sa Nadzornim odborom i ekonomskom grupom Zajednice, Odbor je takođe zatražio mišljenje jednog od vodećih švedskih revizionih biroa kako bi se odluka Porezne uprave eventualno izmijenila. Taj proces je u toku.

Nadzorni odbor, u kojem je Osmančević član, je obavio reviziju poslovanja za 2017. godinu i nije imao primjedbi. Revizija za 2018. godinu još nije završena.

Odbor je ozbiljno shvatio navode i pozvao Osmančevića da predoči sve konkretne dokaze koji bi potvrdili da je bilo koji član postupao protuzakonito te se o Zajednicu nelegalno i bez odobrenja ekonomski okoristio. Taj materijal dosada nije dobiven i iz tog razloga upravni odbor smatra slučaj završenim i navode klevetom.

Upravni odbor, BIZ Štokholm"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije