Ratko Mladić traži da ide na liječenje u Moskvu, Rusi garantiraju: "Pobjeći neće"

Radiosarajevo.ba
Ratko Mladić traži da ide na liječenje u Moskvu, Rusi garantiraju: "Pobjeći neće"
PrtScr / Ratko Mladić
Ruska država dala je zvaničnu garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje Ratka Mladića na liječenje u Moskvu.

Ruska država dala je zvaničnu garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje optuženika Ratka Mladića na liječenje u Moskvu. Kako Novosti saznaju, odbrana je u ponedjeljak podnijela zahtjev Tribunalu da dozvoli da se Mladić prebaci u Rusiju, zbog neophodnog liječenja u kliničkim uvjetima.

Prema nezvaničnim informacijama, Rusija se obavezala da će garantirati da Mladić neće nestati ili pobjeći i da će ga vratiti nazad u Hag kada to Tribunal bude tražio. Prihvatit će i sve uvjete koje u takvim situacijama inače Haški tribunal zahtijeva. Odbrana je podnesak o puštanju Mladića na privremeno liječenje podnijela kao hitan i nada se da će Hag što prije o tome donijeti odluku.

Mladić je imao početkom marta ozbiljnu zdravstvenu krizu: "Ličilo je na blagi prolazni moždani udar. To je za njega moglo biti fatalno", kaže sagovornik Novosti, upućen u zdravstveno stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske. "Sada je bolje, stanje se malo popravilo, ali je prije petnaestak dana Mladić sve ozbiljno zabrinuo."

Inače, odbrana je poslije tri godine podnošenja zahtjeva, tek nedavno od Tribunala dobila kompletnu Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju. Onoj koja im je dostavljena prošlog ljeta nedostajala je svaka druga strana. Uvidom u sve nalaze i ljekarske izvještaje, kako saznaju Novosti, uočeni su propusti u liječenju. Specijalisti koji su ih analizirali, ocijenili su da je Mladić mogao biti mnogo kvalitetnije liječen.

Upravo na osnovu tog medicinskog materijala ruski stručnjaci, koji su prošle godine i pregledali Mladića, predložili su da mu je neophodno liječenje u bolnici, a ne u zatvorskoj ćeliji.

Mladić ima problema sa srcem, a u Hagu je imao i infarkt. Takođe je imao i nekoliko moždanih udara, objavile su Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije