Odbrana Ratka Mladića: Terorisanje Sarajeva je mit i teorija zavjere

BIRN - Detektor.ba
Odbrana Ratka Mladića: Terorisanje Sarajeva je mit i teorija zavjere
EPA / Ratko Mladić
Odbrana Ratka Mladića negirala je u završnoj riječi da je Vojska Republike Srpske (VRS) neselektivno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu, nazivajući tu optužbu “mitom”.

Mladićev branilac Dejan Ivetić rekao je da je jedinog preživjelog svjedoka koga je Haško tužilaštvo izvelo tokom suđenja - Fadilu Tarčin - teško ranila granata koju su ispalile “snage Alije Izetbegovića”, a ne vojska pod komandom Mladića.

“Tužilaštvo radi kao da prikriva zločine Izetbegovićevih snaga”, ocijenio je Ivetić, javlja BIRN – Detektor.ba.

Branilac je Izetbegovića okrivio za izbijanje rata u Sarajevu, podsjećajući na njegove riječi da je “spreman da žrtvuje mir za suverenu BiH”. Izetbegovićeve snage, kako je kazao Ivetić, koristile su prisustvo civila u gradu da zaštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i poštama, smještajući radionice za oružje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim školama.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. Sudi mu se i za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina, progone nesrpskog stanovništva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ivetić je naglasio da je Mladić “više puta zabranio Sarajevsko-romanijskom korpusu VRS-a da puca ako to nije apsolutno neophodno”. Kao dokaz da je, nasuprot tome, “Izetbegović želio rat”, Ivetić je iz izvještaja UNPROFOR-a citirao da je “granatiranje značajno smanjeno… ali da vlasti nastavljaju stvarati mit da je grad bombardovan”.

Taj mit, kako je rekao Ivetić, bio je toliko važan da je muslimanska strana “granatirala i snajperisala sopstveni narod”, kazao je Ivetić.

Suprotno optužbama, VRS je bila “pažljiva da ne napada civile”, tvrdio je Mladićev branilac.

Negirajući da je VRS otvarala neselektivnu vatru na Sarajevo, Ivetić je naznačio da je Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) imala obavezu da “odvoji civile od vojnih objekata”. To nije učinila, već je, sasvim suprotno, civilima zabranjivala da napuste grad, dodao je on.

Ne negirajući da je na Sarajevo “ispaljen veliki broj granata”, Odbrana je tvrdila i da je VRS proporcionalno odgovarala na napade ABiH kojima je bila izložena iz Sarajeva.

“Glavni vojni cilj bila je potpuna obustava neprijateljstava u Sarajevu”, podvukao je Ivetić. Odbrana je naglasila da je “cijelo Sarajevo, samo po sebi, bilo vojna meta”.

Ivetić je tvrdio i da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u cilju terorisanja stanovništva Sarajeva.

“Teorijom zavjere” Odbrana je nazvala tvrdnju Optužbe da je Mladić civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, vodu, struju i gas.

Mladićeva Odbrana nastavlja završnu riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije