Ljevica / Rat saopćenjima između DF-a i SDP-a: Udbaške metode i nervozne reakcije

23. 05. 2018. u 15:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 31

I danas su iz DFa i SDPa odaslana saopćenja za javnost u kojima je vidljivo da su odnosi između ove dvije stranke veoma zaštreni.

Prvo su se oglasili iz DF-a  optuživši SDP za vrbovanje njihovog članstva i to "udbaškim metodama".

"Pošto smo više puta, putem više kanala, slali poruke odgovornim u SDP-u BiH da prekinu vrbovanje članstva i podrivanje DF-a infiltriranjem njihovih ‘spavača’ koji se sada, u ovo predizborno vrijeme, aktiviraju, a gdje te poruke nisu polučile nikakav rezultat, ostalo nam je samo da na ovaj način, posljednji put, zahtijevamo od vrha SDP-a BiH da naredi svojim nižerangiranim činovnicima da prekinu ove svoje udbaške metode", piše u saopćenju Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo.

DF navodi da pojedinci iz KO SDP-a BiH kontaktiraju članove KO DF-a Sarajevo, ali i članove općinskih odbora, obećavajući im "kule i gradove", odnosno mjesta na listama ili u komisijama/odborima nakon izbora 2018. godine.

"Naravno, bezuspješno. Iskreno se nadamo i želimo da je ovo samo hir spomenutih činovnika, a ne politika vrha SDP-a BiH, jer u protivnom SDP BiH preuzima na sebe odgovornost za neuspjeh ljevice na narednim izborima koji će se sigurno desiti zbog sve većeg razočarenja građana u ovakvu ljevicu koja se samo bavi sobom i sopstvenim razmiricama", saopćeno je iz KO DF-a Sarajevo.

Ubrzo je stigao odgovor iz Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

"Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze kolege iz DF-a. Nemamo im namjeru otežavati. Radi njih samih, a i radi javnosti, moramo još jednom ponoviti da u građanskim strankama ne vidimo neprijatelje, nego isključivo saveznike u borbi protiv vladajućih stranaka, a borimo se protiv stanja beznađa u koji nas je takva vlast dovela. Sugerišemo i kolegama u DF-u da se okrenu zajedničkom radu, kako bi se ovo stanje promjenilo", saopćili su.

Dodali su da "na nervozne reakcije nećemo odgovarati na način kako to zaslužuju".

"Godine 2014. je SDP bio u sličnoj situaciji, kada je za svoje greške i probleme optuživao druge, bez realnog sagledavanja svojih propusta i samokritike. Pozivamo DF da ne pravi istu grešku i da se zaustavi dok ne bude kasno. Od tada do danas smo uradili mnogo toga da sebe promijenimo. Danas, kada se završavaju pripreme za referendum na kome će 43.000 članova imati pravo učešća u donošenju važne partijske odluke, možemo reći da smo u tome i uspjeli", kaže se između ostalog iz SDP-a.

"Mi, u SDP-u, ne radimo ništa na vrbovanju bilo koga iz DF i ne funkcionišemo na način da bilo ko kome bilo šta naređuje. Zašto sve više ljudi odlazi iz ove stranke je nešto što DF treba riješiti sam sa sobom i unutar organizacije, a ne pokušajem svađe i prepucavanjem sa SDP-om", poručili su.

 

 

NEMA KOMENTARA