Raste broj zaraženih koronavirusom i u BiH: Jedan simptom posebno se izdvaja kod starijih

1
Fena
Raste broj zaraženih koronavirusom i u BiH: Jedan simptom posebno se izdvaja kod starijih
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Građani na punktu za testiranje / Ilustracija

Posljednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom, a u većini slučajeva klinička slika je blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, kazala je dr. Arnela Prtljagović specijalizant infektologije u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" Mostar.

"U posljednjih deset dana u našim smo ambulantama zabilježili povećan broj pacijenata s koronavirusom", ističe Prtljagović, dodavši da je i broj ležećih pacijenata s koronavirusom u Kantonalnoj bolnici povećan, ali da su svi pacijenti stabilni.

Kako kaže, što se tiče simptomatologije, klinička slika je nešto malo drugačija.

Nesvakidašnja situacija u Sarajevu: Isti tramvaj učestvovao u dvije nesreće u kratkom periodu

Nesvakidašnja situacija u Sarajevu: Isti tramvaj učestvovao u dvije nesreće u kratkom periodu

"Pored povišene tjelesne temperature, izražene opće slabosti, češće su prisutni simptomi od strane gornjeg respiratornog trakta, a uključuju zapušenost nosa, blagu grlobolju, dok gubitak osjeta okusa i mirisa nismo primijetili", naglašava dr. Prtljagović.

Dodaje i da rjeđe susreću pacijente s proljevima, što je ranije bio slučaj.

COVID ponovo hara: Ovo su simptomi na koje treba obratiti pažnju

COVID ponovo hara: Ovo su simptomi na koje treba obratiti pažnju

"Kod starijih osoba smo primijetili pojavu vrtoglavice kao jedan od simptoma. U većini slučajeva je klinička slika blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, no pojavi se i pokoji sporadični slučaj sa simptomima od strane donjeg respiratornog trakta. Uglavnom su to stariji pacijenti s brojnim komorbiditetima", pojašnjava Prtljagović.

Kada je u pitanju hripavac, kaže da u toj zdravstvenoj ustanovi još uvijek nisu zabilježili nijedan slučaj, a riječ je o ozbiljnoj i vrlo zaraznoj infekciji uzrokovanoj bakterijom Bordetella pertussis. Upozorava i da zahlađenje i zimsko vrijeme sa sobom nose povećan rizik obolijevanja od različitih virusa pa je tako povećana i mogućnost i zaraze koronavirusom. Tome još dodatno pogoduju predstojeći praznici i putovanja ljudi koja su pojačana u tom razdoblju. Na kraju je istaknula da je situacija trenutno stabilna, ali da možemo očekivati veći broj oboljelih u narednom razdoblju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije