Nova varijanta COVID-a: Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući porast oboljelih

3
Hina
Nova varijanta COVID-a: Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući porast oboljelih
Foto: EPA-EFE / Koronavirus

Unatoč želji svakoga od nas za sretnim i bezbrižnim blagdanskim okupljanjima, činjenice upućuju na zabrinjavajući porast oboljelih od nove varijante COVID-19 - JN.1, što izaziva ozbiljne brige stručnjaka.

U ohrabrujućem tonu, nedavna istraživanja pokazuju da ažurirana vakcina protiv COVID-19 za sezonu 2023.-2024. djeluje i protiv najnovije varijante.

"Val nove podvarijante omikrona - JN.1 već je započeo u Americi, no postoji mogućnost ublažavanja uz pomoć booster doza cjepiva i drugih poznatih preventivnih mjera", naglasio je Eric Topol, doktor, profesor i glavni urednik Medscapea, internetske stranice WebMD.

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

No, izazov leži u činjenici da je trenutno mali postotak ljudi cijepljen, primjerice, u Sjedinjenim Državama manje od 16 posto odraslih.

Stoga, stručnjaci za zarazne bolesti i epidemiolozi pozivaju na hitnu potrebu cijepljenja ažuriranom vakcinom prema preporukama CDC-a, kako bi antitijela mogla djelovati prije početka blagdanskih okupljanja.

Korona ne prestaje da mutira: Na Balkanu se pojavila dva nova soja

Korona ne prestaje da mutira: Na Balkanu se pojavila dva nova soja

"Iako je val podvarijante JN.1 već prisutan, primjena booster doza cjepiva i poštivanje poznatih preventivnih mjera mogli bi ublažiti širenje virusa", istaknuo je dr. Eric Topol.

U međuvremenu, broj hospitalizacija i oboljelih od COVID-19 raste. Prema podacima CDC-a, u sedmici do 25. novembra u Sjedinjenim Državama zabilježeno je gotovo 10.000 hospitalizacija, što predstavlja povećanje od 10 posto u usporedbi s prethodnim sedmicama.

Podvarijanta JN.1, koja potječe od omikrona BA.2.86, prvi put je otkrivena u septembru u SAD-u. Iako se trenutno češće bilježi u Europi, stručnjaci upozoravaju na mutacije koje bi mogle otežati kontrolu širenja.

Ažurirano cjepivo XBB.1.5 pokazalo je učinkovitost protiv podvarijante JN.1 i drugih novih varijanti. Stručnjaci preporučuju hitno cijepljenje ažuriranim cjepivom kako bi se povećala razina zaštite, s obzirom na nedovoljan interes za cijepljenjem u sezoni 2023.-2024.

Kako se očekuje vrhunac zaraze podvarijantom JN.1 u narednim sedicama, stručnjaci naglašavaju važnost pridržavanja preventivnih mjera poput cijepljenja, provjetravanja prostora i nošenja maski u zatvorenim prostorima, posebno na aerodromima i sredstvima javnog prijevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije