Raste broj oboljelih u BiH: 16 pozitivnih osoba, dvije preminule

Radiosarajevo.ba
Raste broj oboljelih u BiH: 16 pozitivnih osoba, dvije preminule
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u posljednja 24 časa,u Institutu za javno zdravstvo RS-a, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 134 osobe, a potvrđena je infekcija kod 16 osoba. U RS-u je 2609 pozitivnih osoba od početka epidemije, a 1380 je oporavljeno. U posljednaj 24 sata su bila dva smrtna slučaja.

1981 je aktivni slučaj u RS-u. 

Epidemiolog Jela Aćimović kazala je da se u posljednje vrijeme bilježi porast broja pozitivnih slučajeva zbog nepoštivanja mjera.

Branislav Zeković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo manjeg bh. entiteta, kazao je da je u posljednjih sedam dana došlo do velikog porasta zaraženih, bez obzira na na sve apele nadležnih građani su kršili propisane mjere.

"U proteklom periodu imali smo mnogo restriktivnije mjere, građani su ih poštovali, a sada kada imamo blaže mjere sve se manje poštuju. Aplujemo na građane da poštuju mjere da ne bi bili u primorani da uvedu restriktivnije mjere", kazao je Zeković i dodao je da je upravo ne poštivanje mjera dovelo do povećanja broj slučajeva.

Jako puno vremena trošimo i resurse koji su dragocjeni na etiketiranje epidemioloških kontakata i slično.

"Svjesni smo činjenice godišnjeg doba i svega ostalog. I zato i dalje apelujemo na građane što se tiče samih mjera", zaključio je on.

Koronavirus u RS-u u subotu, 4. jula, potvrđen je kod 103 osobe, a juče kod 39. Za vikend su prijavljena i tri smrtna slučaja od posljedica virusa korona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije