Raste broj ilegalnih migranata, sve aktivnije rute prema Crnoj Gori

Fena
Raste broj ilegalnih migranata, sve aktivnije rute prema Crnoj Gori
Granična policija BiH u 2017. godini evidentira značajno povećanje broja ilegalnih migranata, a u posljednje vrijeme povećan broj ilegalnih prelazaka evidentiran je na granici s Crnom Gorom.

U periodu od 1. januara do 15. decembra ove godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriven je 651 državljanin zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu, saopćeno je iz Granična policija BiH.

U oktobru 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u novembru 76, dok su u prvih 15 dana decembra otkrivene 103 osobe.

Granična policija BiH u ovoj godini evidentirala je 138 slučajeva pokušaja ili ilegalnog ulaska, te 48 pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH.

U najvećem broju otkriveni su državljani: Alžira (103), Pakistana (97), Afganistana (82), Turske (60), Libije (48), Sirije (43), Maroka (31), Irana (26), Albanije (15) te 95 osoba s područja Kosova.

Najnoviji slučajevi evidentirani su na području Trebinja, Bileće i Višegrada.

Službenici Jedinice granične policije Trebinje u petak su u ilegalnom prelasku državne granice spriječili sedmoricu Alžiraca i Marokanca, koji su otkriveni u graničnom pojasu na području Bileće.

Dan ranije na području Trebinja, prilikom ilegalnog ulaska iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, otkrivena su dvojica Alžiraca, Albanac i osoba s područja Kosova.

Službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad Granične policije BiH u petak su otkrili trojicu Pakistanaca.

"U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intezivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražioca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije. Na području istočne Hercegovine u 2017. u 88 slučajeva otkriveno je 256 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore", izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Naglasio je kako su zbog povećanog broja pokušaja i ilegalnih prelazaka Jedinici granične policije Trebinje preusmjerili dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice.

Prilikom ulaska u BiH, kazao je Galić, ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze.

Pripadnici Granične policije BiH su, kako je saopćeno, manji broj ilegalnih migranata otkrivali u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine.

Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH, najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda.

Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u Republiku Hrvatsku, saopćili su iz Granične policije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije