U devet mjeseci granicu prešlo više od 37 miliona ljudi

Fena
U devet mjeseci granicu prešlo više od 37 miliona ljudi
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je u srijedu sjednicu stručnog kolegija na kojoj su, uz zamjenika direktora Zijada Srabovića, prisustvovali rukovodioci osnovnih i unutrašnjih organizacionih jedinica Granične policije.

Razmatrani su Izvještaj o radu Granične policije BiH i izvršenje Godišnjeg plana rada u prvih devet mjeseci 2017. godine.

Od 1. januara do 30. septembra 2017. registriran je prelazak 37.626.754 osobe preko državne granice, što je za 5,35 posto više u odnosu na isto period prethodne godine, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Evidentiran je prelazak državne granice 15.064.196 transportnih sredstava, a registrirana su i 1.843 državljana iz 74 zemlje kojima nije dopušten ulazak u BiH.

Zabilježeno je 2.589 prelazaka ili pokušaja prelaska državne granice 1.175 osoba koje su u bazama potraga prema raznim osnovama.

U prelasku granice evidentirano je 314.879 osoba iz zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje od 17,94 posto u odnosu na isti period 2016. U ilegalnom prelasku državne granice u prvih devet mjeseci 2017. otkriveno je 409 osoba, što je povećanje za 192 posto u odnosu na isti period 2016.

U skladu s potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji - admisiji osoba, prihvaćeno je 157 stranih državljana, što je u odnosu na isti period 2016. više za 115 posto.

Obavljena je readmisija iz BiH 317 stranih državljana, što je u odnosu na isto razdoblje 2016. više za 352 posto. Iz trećih zemalja prihvaćeno je 1.237 bh. državljana, što je smanjenje za 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Evidentirano je 900 stranih državljana koji su deportirani iz BiH ili su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje.

Na graničnim prijelazima izdano je 50 viza državljanima 28 zemalja.

Granična policija BiH evidentirala je 260 krivičnih djela. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 209 službenih izvještaja u kojima je prijavljeno 355 osoba. Evidentirano je 12 kaznenih djela "krijumčarenje ljudi" i pet "organiziranje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata".

Privremeno su oduzeta 93 dokumenta za koje postoji sumnja da su falsificirani, kao i 51 transportno sredstvo. Evidentirano je 91 krivično djelo u vezi s opojnim drogama. Privremeno je oduzeta roba vrijednosti više od milion maraka, te novac u raznim apoenima protuvrijednosti oko 130.000 maraka.

Na Stručnom kolegiju analizirane su statistike od 2013. godine, nakon čega je direktor Zoran Galić istaknuo da su postignuti izuzetni rezultati rada s obzirom na činjenicu da Graničnoj policiji BiH nedostaje čak 525 policijskih, sedam državnih službenika i 15 zaposlenika.

Dodao je da su u radu najuspješniji terenski uredi Jug sa sjedištem u Čapljini i Sjeveroistok u Bijeljini, te da su u 2017. povećane aktivnosti i rezultati Terenskog ureda Istok sa sjedištem u Višegradu.

Pohvalio je izuzetne rezultate dijela organizacijskih jedinica Terenskog ureda Zapad: Jedinice za podršku i kontrolu TU Zapad i JGP Gorica.

Posebno je istaknuo rezultate JGP Neum u otkrivanju krivičnih djela u vezi s opojnim drogama. Zaključio je da je GP BiH u 2016. evidentirao najbolje rezultate od osnivanja te da je kontinuitet održan i u 2017. godini.

Galić je dodao da će, uz kadrovsko popunjavanje i bolje uvjete rada policijskih službenika, za daljnji razvoj agencije biti neophodno povećanje stupnja profesionalizma u dijelu organizacijskih jedinica koje godinama stagniraju.

Podcrtao je neophodno jačanje krim-obavještajne komponente Granične policije BiH na terenu. Naglasio je da inzistira na profesionalnom radu, poštivanju zakonskih propisa i dosljednoj primjeni standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika.

Na stručnom kolegiju razgovarano je i o obuci kadeta VIII i VIII-1 generacije, motivaciji za rad službenika, modalitetima rješavanja problema u pojedinim organizacijskim jedinicama uz potporu rukovodstva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije