Rasprava novinarke i Dodika o tome zašto Bošnjake naziva muslimanima

0
Radiosarajevo.ba
Rasprava novinarke i Dodika o tome zašto Bošnjake naziva muslimanima
FOTO: Screenshot / Rasprava Dodika i novinarke

Nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine u četvrtak, Milorad Dodik je u Istočnom Sarajevu održao press konferenciju na kojoj je ušao u verbalni okršaj s novinarkom N1 televizije Tinom Jelin Dizdar.

Novinarka ga je upitala zašto Bošnjake uporno naziva muslimanima kada u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše samo 'Bošnjaci'.

Također, konstatovala je da to mnoge vrijeđa.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Znači, ja nisam u pravu što se zalažem za Dejton, ali kada čujem da smo bosanski Srbi, genocidaši, šumska republika itd., to je sve dejtonski, je li? Nikada nisam čuo da ste bilo kome postavili pitanje što tako govori", kazao je ljutito Dodik na početku svog odgovora.

"Ja sam odrastao u vrijeme kada su muslimani bili nacionalna manjina u Jugoslaviji. Ja nikoga ne vrijeđam. Ja koliko znam, do 1993. godine, muslimani su postojali kao narod.

Oni nas nikada nisu prestali da vrijeđaju s pričom o bosanskim Srbima ili RS. Vrlo im je teško izgovoriti Republika Srpska, pa kažu RS. Ne želim nikoga da povrijedim. Ja vjerujem da su svi Bošnjaci muslimani ili barem velika većina njih. Isto kao što je velika većina Srba pravoslavne vjeroispovjesti. U tom pogledu identiteta, ja ne promašujem mnogo. Ako vi želite da vas neko poštuje, onda poštujte i vi druge. Ja nikada nisam govorio da sam bosanski Srbin, nego Srbin i da se time ponosim. Ja nikome u BiH ne branim da bude šta želi, sve do mjere dok poštuje druge. Ja i dalje sve to poštujem, nikada ništa pogrdno na tu temu nisam rekao", dodao je Dodik, a onda mu je novinarka postavila još neko pitanje koje se ne čuje u video zapisu, što je ponovo naljutilo člana Predsjedništva BiH.

"Nemojte mi upadati u rečenicu. Ako mislite da ja s vama trebam voditi polemiku, pozivite me u emisiju, onda ću ja vama reći hoću li ili neću.

Prestanite i vi da se tako odnosite prema mome narodu, ne vi već javnost iz Federacije, pa onda ćemo svi postati malo korektniji. Nas nazivate svakakvim imenima i zaslužujete da vam se adekvatno uzvrati, ali eto nismo uzvratili. Nismo otišli dalje od toga nego smo vas nazvali samo muslimanima, a mogli bismo, imamo i mi svakakvih termina...", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije