Dodik održao press nakon "bijega" iz Predsjedništva: Nije fer to što rade Varhelyiju

10
Radiosarajevo.ba
Dodik održao press nakon "bijega" iz Predsjedništva: Nije fer to što rade Varhelyiju
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas nije radio svoj posao. Na sjednici Predsjedništva 'glat' je odbio sve tačke dnevnog reda, nastavljajući bojkot, a onda je odlepršao u Istočno Sarajevo gdje je održao press konferenciju.

"Stanje u BiH dovedeno je do apsurda", zagrmio je na početku pressa, na kojem je riječ 'muslimani' upotrijebio najmanje 20 puta.

"Dva naroda ne podržavaju put koji su zamislili muslimani u BiH. Oduzimali su Srbima prava koja imaju u Ustavu, pa tražili da aplaudiramo. To je nemoguće. Izetbegović, Komšić, naravno Džaferović i drugi se upinju kako su stručni, pa promaše potpuno... cilj je da prikažu kako su dobronamjerni prema svima.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Pa pogledajte Hrvatsku i Srbiju? Odnosi muslimanske strane nikad nisu bili gori s Hrvatskom, sa Srbijom su također loši. Sad se upuštaju i u nešto s Mađarskom... orkestrirano, s puno mržnje poručuju kako se ovdje proteže neki ruski, maligni utjecaj. Pokušavaju da pridobiju tim zapadne centre noći kako bi pokušali devastirati Hrvatsku i Srbiju. Takva BiH nije održiva"

U nizu opasnih i nelogičnih izjava bila je i ona kako sistem ne funkcioniše, ali ga i nema (?), a onda je cvrkutao kako se trebaju, što prije, normalizirati odnosi s Hrvatskom, Srbijom, Mađarskom, Rusijom, Kinom...

"Dobro je što imamo zemlje koje iznose i te stavove. Članice EU, pa i NATO, imaju pravo i vrlo su relevantni da govore o tome. Jer, ako jedan konstitutivni narod ne može da upražnjava ustavna prava koja su mu data... BiH nije ono što je muslimansko viđenje, nije mišljenje koje se pokušava nametnuti."

Prokomentirao je i priču o njegovom dogovoru s europskim komesarom Oliverom Varhelyijem, što je, za njega, "još jedan spin muslimanskog Sarajeva".

"On je na sastanku bio jasan, tražio je da organi funkcionišu. Tačno je da je rekao za Inzkov zakon, da su tu bili mnogi propusti te da će sve učiniti da se približe stavovi strana. Varhelyi ima pozitivnu ulogu i nije fer kako muslimansko Sarajevo pokušava diskreditirati ljude. Godinama promovišu laži o ljudima."

A onda je iznio šokantne tvrdnje o tome kako je "OSA stavljena pod kontrolu muslimana, prati svakoga od funkcionera i odgovornih lica u RS i Srbiji i pokušavaju da nametnu atmosferu odgovornosti, pa pritisnu Tužilaštvo i Sud da počnu progon".

"To će ih koštati, to je razlog i za našu reakciju, a naša reakcija će biti - ovakvom Tužilaštvu i Sudu ne smijemo prepustiti sudbinu RS. Ako to čekamo, onda ćemo sigurno vidjeti da će na kraju tog puta, svi koji nisu u skladu s muslimanskim očekivanjima, biti procesuirani i strpani u kazamate. A onda će se vratiti lijepa BiH po njihovim ukusu. Poznato nam je to iz historije.

Obavještajna sluižba djeluje tako što operativno prati i pokušava da kriminalizuje najvažnije firme u RS, koje pokazuju poslovni uspjeh u RS, to je dio obavještajne odbrane. Cilj je privoliti strani faktor na neke sankcije kako bi napravili lijepu i uspješnu BiH kakva njima treba." 

Završio je time kako je historija Suda i Tužilaštva "historija političkih progona". 

"Ovo je nama došlo kao kec na desetku, vidjet ćete u narednim danima."

A, onda je nastavio press skačući s teme na temu.

Prvo, o "onom što je važno" (iako je o tome govorio pola sata nakon početka pressa): "Obilježit ćemo 30 godina postojanja RS, to je nama važno. Niz manifestacija..."

Ubrzo se vratio na priču o BiH, kritizirao je Njemačku, kazavši kako je poznato da ignorišu interese Srba na Balkanu.

Kazao je i kako možda neće moći ostvariti neke od planova koje je najavio:

"Nećemo moći... sile djeluju.. ovo je Balkan .... znamo historiju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije