Raspodjela imovine Fondacije OdRaz: Vozila institucijama, sitni inventar Romima

A. D.
Raspodjela imovine Fondacije OdRaz: Vozila institucijama, sitni inventar Romima
Nakon gašenja Fondacije za održivi razvoj OdRaz, Vlada FBiH donijela je odluku o raspodjeli ogromne imovine koja je ostala iza ove federalne institucije.

Fondacija OdRaz u proteklim godinama u ime Vlade je implementirala višemilionske projekte Svjetske banke. Nakon njenog gašenja zbog nerentabilnosti, ovi poslovi preneseni su na druge institucije.

Prema odluci Vlade FBiH imovina Fondacije teška stotine miliona maraka, bit će ustupljena Federalnom ministarstvu finansija i Službi za zajedničke poslove. Zanimljivo je da će jedan dio imovine biti ustupljen i romskom udruženju, tačnije Udruženju "Prosperitet Roma" iz Sarajeva. Njemu će, kako se navodi u odluci, biti poklonjena neupotrebljiva stalna sredstva i sitni inventar.

Prema specifikaciji Vlade, iza Fondacije OdRAz ostalo je deset vozila čija je nabavna vrijednosti iznosila 393.657 KM. Danas se ova vozila procijenjuju na 52.671 KM.

U ostali inventar spadaju ventilatori, rezači papira, napojne jedinice, mobiteli, stolice, konferencijski stolovi, monitori, dizalice, viljuške, klompe, čaše...

Da je inventar rapidno gubio na vrijednosti, govori podatak iz specifikacije prema kojem je dio namještaja, čija je nabavna vrijednost iznosila 36.130 KM, sada procijenjen na samo 39 KM.

Također, software za kompjutere koji je ranije koštao 47.441 KM danas košta 2.228 KM, dok je cijena hardwarea iznosila 55.333 KM, a danas, prema procjeni, košta 2.605 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije