Predloženo da Vlada FBiH obustavi sve postupke privatizacije državnog kapitala

Fena
Predloženo da Vlada FBiH obustavi sve postupke privatizacije državnog kapitala
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara kazala je da će u dnevni red sjednice 26. januara biti uvršteni zaključci koje je na danas predložio predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur u cilju transparentnijeg procesa privatizacije.

Navedenim zaključcima predlaže se da se Vlada FBiH zaduži da obustavi sve postupke privatizacije državnog kapitala u Federaciji do stupanja na snagu novog zakona o privatizaciji u FBiH i zakona o općem i javnom dobru FBiH.

"Drugim zaključkom Vlada bi se zadužila da u roku od 60 dana utvrdi nacrte navedenih zakona i uputi ih Parlamentu FBiH u redovnu proceduru", kazao je Šućur.

Obrazložio je da se svi postupci privatizacije državnog kapitala moraju jasno i precizno urediti zakonom kako bi se onemogućila trenutna praksa da se pravilnicima Agencije za privatizaciju propisuju odredbe koje predstavljaju zakonsku materiju.

Osim ovoga, smatra potrebnim uspostaviti sistem donošenja odluka o privatizaciji državnog kapitala između zakonodavne i izvršne vlasti, koji podrazumijeva efektivan nadzor Parlamenta FBiH nad postupcima privatizacije.

Zakon o javnom dobru FBiH mora se, kako kaže, temeljiti na principima zaštite, očuvanja i unapređenja vrijednosti ključnih resursa FBiH i njihovom definiranju kao imovine, koji se ni prema kojem pravnom osnovu ne može prenijeti kao vlasništvo na bilo koje pravno ili fizičko lice pa tako ni u postupku privatizacije.

"Ovo se posebno odnosi na šume, zemljište, vode, infrastrukturu u upotrebi u energetskom, infrastrukturnom naftnom i komunikacijskom sektoru", rekao je Šućur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije