Ramo Isak na svečanosti u Vijećnici: Evo šta je poručio građanima povodom 6. aprila

14
Radiosarajevo.ba
Ramo Isak na svečanosti u Vijećnici: Evo šta je poručio građanima povodom 6. aprila
Foto: Facebook / Ramo Isak

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak večeras je prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila - Dana Grada Sarajeva, koja je održana u Vijećnici.

Ministar Isak uputio je čestitke gradonačelnici, Gradskoj upravi i svima onima koji grad Sarajevo smatraju svojim gradom, gradom multietičnosti, raznolikosti i zajedništva.

"Vjerujem da će građani ovoga grada uprkos svim izazovima sa kojima se susreću sačuvati kontinuitet međusobnog uvažavanja, različitosti i razumijevanja koji su oduvijek krasili našu jedinu domovinu, državu Bosnu i Hercegovinu i naš glavni grad te da će i u budućnosti biti primjer pozitivnih priča, suživota i prosperiteta", kazao je ministar Isak.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Jedan od značajnih datuma za historiju grada Sarajeva je 6. april, jer je Sarajevo tog datuma doživjelo dva rata i jedno oslobođenje, a takav primjer se teško nalazi u historiji nekog grada.

Na taj dan 1941. godine Sarajevo je prvi put bombardovano od strane Wermachta, na isti dan 1945. godine su ga jugoslovenske partizanske jedinice oslobodile od fašističkog okupatora, a 47 godina kasnije, tačnije 6. aprila 1992. godine Sarajevo započinje novu bitku kada je započela opsada grada od strane bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske RS-a i srpskih paravojnih formacija. Od početka agresije pa do 31. jula 1955. godine u Sarajevu je ubijeno, nestalo i ranjeno preko 13.000 ljudi.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST Isak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak večeras...

Posted by Ramo Isak on Saturday, April 6, 2024

U historiji ratovanja, opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada, a najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca u kojem je u prosjeku dnevno ispaljeno preko 300 granata. Veći dio opsade grad je bio bez struje, vode i plina, granatirani su svi objekti, ali Sarajevo nikada nije klonulo u odbrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije