Ramiz Salkić: "Pred kućom u Bratuncu dočekao me policajac koji me je 1992. vodio u logor"

10
Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić: "Pred kućom u Bratuncu dočekao me policajac koji me je 1992. vodio u logor"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić u svojoj diskusiji na sjednici kazao je kako Bošnjaci u ovom bosanskohercegovačkom entitetu nemaju povjerenje u MUP RS.

Kazao je da Bošnjaci ne mogu imati povjerenja u policiju koja maršira sa crvenim beretkama na neustavni dan RS 9. januara. Naveo je još nekoliko razloga zašto je to tako.

"Prvi razlog je nepoštivanje Ustava RS. Uprava MUP-a RS ne poštuje član 97. Od ukupno 7.001 zaposlenih samo je 330 Bošnjaka. Ustavni princip jeste da će se proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. dok se Aneks 7 ne provede", kazao je Salkić.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Prema njegovim riječima, petnaest posto građana u ovom entitetu nema povjerenja u policiju.

"Drugi razlog je ratna prošlost i činjenica da značajan broj pripadnika MUP-a RS, označen kroz haške i presude domaćih sudova označeni da su počinili ratne zločine. Neki su bili sudionici ali nisu presuđeni. Mogu iznijeti moje lično iskustvo. Kada je napadnuta policijska stanica u Zvorniku, kada je ubijen policajac. Bio sam potpredsjednik entiteta, imao sam policijsku zaštitu, stoji policajac ispred moje kuće u Hranči kod Bratunca, stoji isti čovjek u uniformi sa istim naoružanjem koji me je pratio u logor 10. maja 1992. Jeste malo tamnija uniforma, ali je isti čovjek, ista puška", ispričao je Ramiz Salkić.

Kako je istakao, tadašnjem ministru MUP-a je skrenuo pažnju i nije se više taj čovjek pojavljivao.

"Mogu govoriti o dobrim primjerima momaka koji su bili u mojoj pratnji osam godina. Ministar i MUP trebaju početi vraćati povjerenje, nacionalna zastupljenost u skladu sa Ustavom.

U Višegradu se 20. marta ove godine desio napad na porodicu Memišević. Policija identificirala potencijalnog napadača, Tužilaštvo reklo da nema dokaza, napadač psovao balijsku majku, a onda se zaključilo da je koristoljublje. Predmet će biti zatvoren", rekao je Salkić.

Pogledajte njegovo obraćanje.

Narodni poslanik Salkić u svojoj diskusiji iznio je neke od razloga zašto Bošnjaci u entitetu Rs nemaju povjerenje u MUP Rs-a, nacionalnoj strukturi zaposlenih, neriješenim ubistvima Bošnjaka, kršenju Ustava od strane Mupa Rs, ratnoj prošlosti policije Rs.

Posted by Ramiz Salkić on Wednesday, June 14, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije