Ramiz Salkić o Schmidtovim odlukama: 'Cilj je staviti pod kontrolu bosanske muslimane u srcu Evrope'

18
Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić o Schmidtovim odlukama: 'Cilj je staviti pod kontrolu bosanske muslimane u srcu Evrope'
FOTO: Facebook / Ramiz Salkić

Zastupnik SDA u Narodnoj Skupštini RS Ramiz Salkić na svom Facebook nalogu komentarisao je jučerašnje formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Ovaj status pišem bez neke velike stranačke ostrašćenosti sa željom da se svi osvrnemo na tri veoma važna momenta u novijoj historiji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Što su stariji to su ljepši: Ova četiri horoskopska znaka stare kao vino

Što su stariji to su ljepši: Ova četiri horoskopska znaka stare kao vino

Takozvana Alijansa za promjene na čelu sa SDP-om 2002. godine prihvatila je amandmane na ustave entiteta sa asimetričnim rješenjima u ustavima entiteta, koje je proglasio visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, čime je prihvatila trajnu majorizaciju Bošnjaka u entitetu RS.

Rezultat te trajne majorizacije Bošnjaka u ovom entitetu danas je sistemska diskriminacija, aparthejd u obrazovnom procesu, separatistička politika, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i svakodnevno smanjenje broja Bošnjaka ovdje kao posljedica ovih procesa.
Uprkos činjenici da svakodnevno upozoravamo na ove probleme nemamo partnere unutar bosanskih Srba, a ni međunarodne zajednice, da se ova loša rješenja isprave i ovi negativni procesi po Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake zaustave.

Sada, 2023. godine, neka nova Alijansa za promjene, ponovo na čelu sa SDP-om, prihvata rješenja koja donosi visoki predstavnik Christian Schmidt kojima se trajno osigurava majorizacija Bošnjaka i u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, bez realne mogućnosti da se to stanje promijeni, jer na to neće pristati bosanski Hrvati, a ni međunarodna zajednica u budućnosti.

Fadil Novalić poručio: 'Jedno je sigurno, mi se nećemo umoriti'

Fadil Novalić poručio: 'Jedno je sigurno, mi se nećemo umoriti'

Kao posljedica novonastale majorizacije Bošnjaka u entitetu FBiH u budućnosti realna je pojava frustracije zbog nepravde i nemogućnosti da se stanje promijeni, a nepravda otkloni, rezultati takvog stanja biće vrlo moguća radikalizacija, što i jeste konačan cilj naših neprijatelja radi historijskog opravdavanja zločina i genocida počinjenog nad bosanskim muslimanima Bošnjacima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Ono što neprijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka nisu uspjeli sa dvije istovremene agresije provodeći dva uporedna udružena zločinačka poduhvata, činjenjem teških zločina i genocida, na putu su da uspiju u miru uz podršku nedobronamjernih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

1992. godine mi smo se odbranili od agresije sa istoka i zapada i nismo se radikalizirali uprkos genocidu i teškim zločinima nad našim narodom. Odbranili smo se jer smo bili jedinstveni, a bili smo jedinstveni jer su akteri izdaje naših interesa iz 2002. i 2023. godine, te 1992. godine zaledili svoj rad, što je značilo jedinstvo, uspjeh i opstanak.

Uprkos kontinuiranoj nepravdi prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima od embarga na uvoz naoružanja i spriječavanja prava na adekvatnu odbranu od dvostruke agresije, svjesnog dozvoljavanja teških zločina i genocida nad našim narodom, priznavanja rezultata genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu, nepravednog Ustava i naknadnih ustavnih izmjena sa ciljem stavljanja pod političku i svaku drugu kontrolu bosanskih muslimana Bošnjaka u srcu Evrope mi im ne smijemo dozvoliti da ostvare konačni cilj našu radikalizaciju i historijsko opravdavanje zločina koje su neki svjesno počinili, a drugi im svjesno dozvolili da ih počine, jer smo muslimani u Evropi i još hoćemo da imamo svoju državu.

Moramo ostati ustrajni u našim vrijednostima tolerancije, dobrih međukomšijskih odnosa i traganja za rješenjima na način da unutar sebe jačamo odnose na temeljima naših vrijednost, da radimo na sebi i da posljedica tog rada bude promjena sveukupnog ambijenta.

Imenovana Vlada FBiH: Ovo su novi ministri na čelu s premijerom Nerminom Nikišićem

Imenovana Vlada FBiH: Ovo su novi ministri na čelu s premijerom Nerminom Nikišićem

Nadživila je ova zemlja mnoge unutrašnje i vanjske zulumčare pa će nadživjeti i ove, ali mi se moramo mijenjati na bolje, na vrijednostima koje su nam određene i propisane, a od kojih su se mnogi, nažalost, udaljili", poručio je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije