Salkić prozvao Schmidta: Vaše nečinjenje ohrabruje i podstiče one koji slave neustavan Dan entiteta

2
Radiosarajevo.ba
Salkić prozvao Schmidta: Vaše nečinjenje ohrabruje i podstiče one koji slave neustavan Dan entiteta
FOTO: AA / Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS, na Facebook je prozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Gospodine Schmidt,

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Vaše nečinjenje ohrabruje i podstiče one koji slave neustavan Dan entiteta RS, dan kada su definisani ciljevi čija je realizacija rezultirala genocidom nad Bošnjacima "sigurne zone" UN Srebrenica. Vaše nečinjenje ohrabruje veličanje rezultata zločina, uništavanje i prikrivanje mjesta gdje je počinjen genocid i drugi teški ratni zločini nad Bošnjacima u ovom entitetu.

Komšić na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid": "Umorni smo od ispraznih osuda"

Komšić na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid": "Umorni smo od ispraznih osuda"

Vaše nečinjene podstiče one koji veličaju presuđene za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine protiv Bošnjaka u ovom entitetu.

Vaš indolentan odnos prema provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma ohrabruje vlast u ovom entitetu da provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka, koji su se vratili da žive na svojim ognjištima nakon oružanog progona i genocida.

Vaša šutnja, nečinjenje, indolentan odnos spram ovih i drugih pojava doprinosi mirnodopskom progonu Bošnjaka iz ovog entiteta i realizaciji neostvarenih ratnih ciljeva ratnih zločinaca.

Gospodine Schmidt, pozivam Vas danas kada se obilježava neustavan 9. januar kao Dan ovog entiteta, koji duboko diskriminira Bošnjake i koji nas podsjeća na progon, logore, ubistva i genocid da konačno smognete hrabrosti i odlučnosti da reagujete i zaštite Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost.

Vi imate obaveze i dužnosti prema Dejtonskom mirovnom sporazumu baš kao što imate i privilegije prema istom. Nije moralno koristiti privilegije, a ponašati se kao da nemate obaveze. Ukoliko ne reagujete na kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda je jasno da zanemarujete svoje obaveze.

Ukoliko ne reagujete na diskriminaciju onih koji su se vratili nakon progona onda zanemarujete Vašu obavezu da obezbijedite provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Do vas je, na Vama je da dokažete i pokažete Vašim djelima da li ste na strani istine i pravde, pravne države, osnovnih civilizacijskih vrijednosti, Dejtonskog mirovnog sporazuma ili ćete šutnjom i nečinjenjem dalje ohrabrivati Dodika i njegove sljedbenike da nastave politiku kontinuiteta rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ugrožavajući mir", zaključio je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije