Bećirović o tzv. 'danu RS': "Separatistički krugovi ciljano plasiraju falsifikate i podvale"

7
Fena
Bećirović o tzv. 'danu RS': "Separatistički krugovi ciljano plasiraju falsifikate i podvale"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da je krajnje vrijeme da zvaničnici entiteta RS i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima.

Kazao je to na naučnom skupu o temi "9. januar - Put u genocid", kojeg je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizirao Arhiv Federacije BiH.

Bećirović je kazao da je u vrijeme kada separatistički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavi negatorima genocida.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Komšić na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid": "Umorni smo od ispraznih osuda"

Komšić na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid": "Umorni smo od ispraznih osuda"

Smatra da su naučni skupovi poput današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju prošlosti sa historijskog, pravnog, sociološkog psihološkog i svakog drugog aspekta.

Bećirović je podsjetio da najviši pravni akt BiH nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH te da je antiustavno okupljanje dijela odmetnutnih poslanika Skupštine RBH 9. januara 1992. godine bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Kazao je da je Ustavni sud RBiH odlukom od 15. septembra 1992. ocijenio proglašenje RS kao antiustavni čin, kao i Badinterova komisija Evropske zajednice.

Fadil Novalić o 9. januaru: Moramo biti budniji nego ikad i biti svjesni opasnosti koja nam prijeti

Fadil Novalić o 9. januaru: Moramo biti budniji nego ikad i biti svjesni opasnosti koja nam prijeti

"Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranje paradržave na teritoriji BiH, projektovanja i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom", istakao je Bećirović.

Današnje obilježavanje 9. januara, kazao je on, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH te da je Ustavni sud presudio da je obilježavanje dana RS neustavno.

Ističe da je vrijeme da se počnu uvažavati presude internacionalnih i domaćih sudova.

"Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države BiH, u haškom tribunalu i sudovima u BiH izrečeno je više od 1.000 godine zatvorske kazne. Zato glorifikacija mračne politike koja je počinila genocid predstavlja neprihvatljiv čin uvrede i provokacije za BiH, EU i UN", poručio je.

U interesu mira, Bećirović je kazao da sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene.

Tvrdi da međunarodna zajednica u interesu cijelog čovječanstva treba i mora poslati globalnu poruku da se rezultati genocida i zločina ne mogu i ne smiju trajni priznati.

"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince", kazao je.

Dodikova parada: Članovi (pro)ruskih Noćnih vukova defilovali u Istočnom Sarajevu

Dodikova parada: Članovi (pro)ruskih Noćnih vukova defilovali u Istočnom Sarajevu

Obilježavanje dana bh. entiteta RS ove godine se održava u Istočnom Sarajevu 9. januara, iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Visoki predstavnik Christian Schmidt je ranije poručio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće te da se moraju poštovati na cijeloj teritoriji BiH.

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon 9. januara.

Radi se o primarnoj građi kojom su se javnosti po prvi put predočili veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o „9. januaru“ i nastanku „Republike srpske“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije