Ramiz Salkić: 'EUFOR treba biti u Zvorniku, Srebrenici, Foči, Višegradu i Bratuncu, ne oko Sarajeva'

11
Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić: 'EUFOR treba biti u Zvorniku, Srebrenici, Foči, Višegradu i Bratuncu, ne oko Sarajeva'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas, 1. februara, reagujući na premlaćivanje muškarca bošnjačke nacionalnosti u Višegradu, da dehumanizacija Bošnjaka u ovom entitetu traje od samog početka procesa povratka, a izraženija je zadnjih desetak godina kroz intenziviranu sveopštu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka.

"Neadekvatna reakcija nadležnih organa u ovom entitetu jedan je od razloga za kontinuirane napade na Bošnjake u ovom entitetu. Ako tome pridodamo od strane političkog vodstva ovog entiteta podsticanu i razvijanu tezu da je ovo srpski entitet i diskriminiranje Bošnjaka onda su napadi na Bošnjake u ovom entitetu logična i očekivana posljedica.

Dehumanizacija Bošnjaka u ovom entitetu traje od samog početka procesa povratka, a izraženija je zadnjih desetak godina kroz intenziviranu sveopštu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka.

Važna obavijest za građane Sarajeva: Danas potpuna obustava saobraćaja u ovim ulicama

Važna obavijest za građane Sarajeva: Danas potpuna obustava saobraćaja u ovim ulicama

Činjenica da još uvijek nisu kažnjeni počinioci napada na Bošnjake u Višegradu, Bratuncu, Zvorniku i drugim mjestima koji su se desili samo tokom 2023. godine je motivirajuća za potencijalne napadače.

Napadi na one koji su se vratili na svoja ognjišta nakon progona i njihove potomke trebaju se tretirati kao krivična djela sa dugotrajnim zatvorskim kaznama.

U Višegradu napadnut povratnik: Zbog težine povreda prebačen na KCUS

U Višegradu napadnut povratnik: Zbog težine povreda prebačen na KCUS

Ovako kako je to do sada rješavala policija ovog entiteta i pravosuđe neće zaustaviti napade i oni će se nažalost u budućnosti ponavljati.

Visoki predstavnik u tom pravcu treba djelovati i donijeti odluku o dopuni Krivičnog zakona Bosne  i Hercegovine, a snage EUFOR-a trebaju biti raspoređene u Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Bijeljini i drugim mjestima na Drini, a ne oko Sarajeva i drugih mjesta u unutrašnjosti teritorije Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci su u ovom entitetu nažalost prepušteni sami sebi koliko god se mi upirali da vjerujemo da država i međunarodna zajednica imaju mehanizme i žele da nas zaštite od ekstremista i radikala u ovom entitetu.

Nažalost, naša sigurnost sve više ovisi o tome koliko smo spremni sami da se suprotstavimo napadačima koji uglavnom kukavički u grupama napadaju usamljenu žrtvu na kojoj dokazuju svoje nacionalistički ostrašćeno barbarstvo", rekao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije