Mobilna telefonija / Odluka RAK-a: Od 1. juna roming jeftiniji

21. 06. 2019. u 11:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Regulatorna agencija za komunikacije danas je donijela Odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežam, saopšteno je iz ove institucije.

Kako je navedeno, odlukom se određuje obaveza sniženja cijena usluga rominga i cijena terminacije regulisanih poziva u romingu u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji stupa na snagu 1. jula 2019. godine.

Odlukom su definisane maksimalne cijene usluga rominga na nivou maloprodaje, maksimalne prosječne veleprodajne cijene usluga rominga na nivou veleprodaje, te maksimalne veleprodajne cijene usluge terminacije poziva u mobilnim mrežama za regulisane pozive u romingu u regionu Zapadnog Balkana, objasnili su iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Operatori će u periodu od 1.7.2019. godine do 30.6.2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene: odlazni pozivi: 0,27 KM /min – BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar; SMS poruka: 0,11 KM/min BH Telecom, Telekom Srpske, 0,10 KM/min, HT Mostar, mobilni internet 0,27 KM/MB BH Telekom, Telekom Srpske, HT Mostar.

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini za postpaid i prepaid korisnike iz Bosne i Hercegovine, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji sniziće se od 25 posto do 27 posto.

Cijena odlaznih poziva prema Bosne i Herceogvine za postpaid i prepaid korisnike iz Bosne i Hercegovine kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85 posto do 92 posto, naglasili su. 

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 13 posto do 20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz Bosne i Hercegovine kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 87 posto do 97 posto.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz Bosne i Hercegovine kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od šest posto do 17 posto. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 71 posto do osam posto..

Cijena za jedan MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz Bosne i Hercegovine kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 27 posto do 31 posto. Cijena za jedan MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz Bosne i Hercegovine kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 94 posto do 99 posto.

Pojašnjenja radi, razlog za veće smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje po prvi put pristupile Sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine, poručili su iz Regulatorne agencije za komunikacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA