Prvo u regionu, pa prema EU: Građani BiH imat će 80 posto jeftiniji roming

Fena/Radiosarajevo.ba
Prvo u regionu, pa prema EU: Građani BiH imat će 80 posto jeftiniji roming
Na današnjem sastanku lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a – Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića – bilo je riječi i o ovih dana mnogo spominjanim nižim cijenama rominga za građane BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u Predsjedništvu BiH postoji saglasnost po ovom pitanju, napominjući da je "jučer malo došlo do nesklada u pogledu onoga što je imao utisak".

"U suštini pogriješio sam zato što sam rekao da Džaferović čeka da se oko odluke u vezi rominga još nešto iskonsultuje", rekao je Dodik i dodao:

"Danas mogu da kažem da smo kao Predsjedništvo BiH zatražili od Vijeća ministara BiH da nam dostave sporazum i da ga mi kao Predsjedništvo, u skladu sa našim ustavnim ovlaštenjima, podržimo.  Bosna i Hercegovina, voljom Predsjedništva, potpisat će 5. okobra reginalni sporazum o romingu koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo 80 posto jeftiniji roming, a da se početkom 2021. godine roming smanji prema zemljama članicama EU za 80 posto i da dođemo u poziciju iste cijene rominga kao što je to u okviru zemalja EU", objasnio je Dodik.

Ako to ne uradimo onda, smatra on, gubimo vrijeme vjerovatno nekoliko godina u tom pogledu. Ističe da je ovdje interes BiH i svih ljudi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Želim da se zahvalim Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću na tome što smo kao članovi Predsjedništva BiH učinili napor i možemo da pošaljemo jednu sasvim dobru poruku", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije