RAK izdao uputstvo telekom operatorima o zaštiti korisnika operatora AIRABA

Fena
RAK izdao uputstvo telekom operatorima o zaštiti korisnika operatora AIRABA
U cilju zaštite prava krajnjih korisnika operatora AIRABA d.d. Sarajevo, koji je nedavno prestao sa radom, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je izdala uputstvo telekom operatorima o načinu prenošenja telefonskih brojeva.

Naime, svi korisnici usluga operatora AIRABA d.d. Sarajevo, koji žele da nastave sa korištenjem telefonskih usluga kod drugog operatora uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja, mogu prenijeti broj na način da, najkasnije do 15. decembra 2017. godine, podnesu zahtjev operatoru po vlastitom odabiru za prenos telefonskog broja. Odabrani operator će provesti dalju proceduru prenosa broja bez odlaganja.

Nakon 15. decembra 2017., dalji prenos brojeva iz numeričkog opsega AIRABA d.d. Sarajevo bit će onemogućen na Centralnoj administrativnoj bazi prenesenih brojeva (CADB).

Operatori telefonskih usluga u BiH i društvo QSS d.o.o. Sarajevo, kao upravitelj CADB, preduzeće sve radnje kako bi se omogućila realizacija svih zahtjeva za prenos brojeva korisnika AIRABA d.d. Sarajevo, u skladu sa datim rokom.

S obzirom na otežan postupak pribavljanja potvrda o izmirenju duga kod AIRABA d.d. Sarajevo, postupak prenosa broja može biti realizovan i bez potvrde o izmirenju dugovanja, uz obavezu korisnika da uz zahtjev priloži izjavu da je sa danom podnošenja zahtjeva za prenos broja izmirio sve dospjele finansijske obaveze u vezi sa korištenjem telekomunikacijskih usluga vezanih za broj za koji se traži usluga prenosa. Izjava mora biti ovjerena kod nadležnog organa, saopćeno je iz RAK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije