BH Telecom: Od 1. oktobra obavezno biranje pozivnog broja

Radiosarajevo.ba
BH Telecom: Od 1. oktobra obavezno biranje pozivnog broja
Regulatorna agencija za komunikacije donijela je pravilo o izmjenama i dopuni Pravila 39/2008 - Upravljanje Planom brojeva za telefonske usluge u BiH koje moraju primijeniti svi bh. operatori telekomunikacijskih usluga.

Prema tom pravilu RAK-a, pozivanje korisnika u fiksnoj telefonskoj mreži (*svim bh.mrežama) Bosne i Hercegovine od 1. oktobra 2017. godine obavljat će se tako što će se i unutar jedne/iste mrežne grupe, odnosno jednog/istog kantona u FBiH, prvo birati pozivni broj mrežne grupe kojoj pripada pozivani korisnik, pa zatim njegov korisnicki broj, što do sada nije bio slučaj, saopćio je BH Telecom.

To znači da ćete i Vi od 1. oktobra ove godine sa Vašeg fiksnog telefona pri pozivanju drugog fiksnog telefona unutar jedne/iste mrežne grupe, odnosno istog kantona, najprije morati birati trocifreni pozivni broj kantona, a zatim (šestocifreni) telefonski broj korisnika da bi Vaša telefonska veza bila ostavrena, što sada nije slučaj, s obzirom da je sada dovoljno birati samo šestocifreni telefonski broj korisnika unutar jedne/iste mrežne grupe/istog kantona.

Od 1. oktobra ćete morati najprije birati trocifreni predbroj mrežne grupe (03X - za kantone u FiH, 05X – za RS i 049 - za Distrikt Brčko), pa zatim broj korisnika, da bi veza bila uspostavljena. Telefonski pozivi sa fiksnih brojeva koji nakon 1. oktobra budu birani bez odgovarajućeg predbroja neće moći biti ostvareni.

U vezi sa implementacijom izmjenjenog Plana numeracije u BiH, BH Telecom će kao operator, osim informisanja svojih korisnika u vezi sa izmijenjenim načinom biranja telefonskih brojeva unutar mrežnih grupa (kantona u FBiH), poduzeti i druge potrebne aktivnosti kako bi Vama, korisnicima svojih usluga, olakšao prelazak na novi način biranja. Jedna od njih su i govorne poruke koje će Vas, u slučaju pogrešnog biranja/pozivanja broja nakon 1.10.2017., informisati o Vašem ispravnom načinu biranja u konkretnom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije