Odlučeno novim pravilom: Da li se pozivni 033 mijenja?

Radiosarajevo.ba
Odlučeno novim pravilom: Da li se pozivni 033 mijenja?
Pixabay / Ilustracija
Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH danas je posebno istaknuo obavezu dosljednog poštivanja medijskih kodeksa i izbjegavanja govora mržnje i neodgovorne ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera u BiH.

Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ako se prezentiraju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg utjecaja na publiku, mogle podstaći nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju, te ugroziti živote građana BiH, saopćeno je iz RAK-a.

Tehnologija i usluga

Takve izjave moraju se prenijeti na način da budu iznesene osnovne činjenice, ali uz osiguravanje dodatnog činjeničnog konteksta i prihvatanja tona koji minimizira emotivni naboj, provokativne izjave ili optužbe.

Savjet RAK-a ponovo je konstatirao da, uprkos činjenici da je Agencija dodijelila dozvole Javnom RTV sistemu i javnim RTV servisima koja važi od 1. marta, digitalno emitiranje još nije počelo.

Podržana je Agencija u daljim nastojanjima da provodi zadatke iz nadležnosti da bi proces digitalizacije zaživio.

Prihvaćena je informacija o provođenju javnih konsultacija na nacrt odluke o načinu korištenja "multipleksa A", koja treba omogućiti stvaranje neophodnih preduvjeta za ulazak ostalih TV stanica u BiH u slobodne kapacitete ovog sistema.

Savjet RAK-a prihvatio je informaciju o sprovedenoj analizi o slobodnim frekvencijskim resursima za zemaljsko radiojsko emitiranje i konstatirao da postoje mogućnosti za pokretanje javnog poziva za dodjelu slobodnih frekvencijskih resursa za zemaljsko radio-emitovanje.

Ovlaštena je Agencija da otpočne neophodne pripreme za objavu i realizaciju javnog poziva.

Predstavnici radijske industrije, kao i druge zainteresirane strane, bit će blagovremeno obaviješteni o daljim aktivnostima i detaljima.

Prihvaćena je informacija o Politici sektora telekomunikacija, kao ključnog strateškog dokumenta za razvoj tržišta telekomunikacija i konstatirano da su rad Agencije i razvoj tržišta otežani zbog toga što postojeća Politika predviđa aktivnosti do 2012. godine.

Savjet Agencije uvjeren je da će Savjet ministara BiH usvojiti novu Politiku (2017. - 2021.) u što skorije vrijeme, da bi se i BiH svrstala u red zemalja u okruženju koje slijede trendove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga.

Agencija će dati puni doprinos da bi se omogućilo što brže donošenje ovog strateškog dokumenta.

Prihvaćena je i informacija o analizama tržišta: veleprodajno tržište pristupa i započinjanje poziva iz javnih mobilnih telefonskih mreža, te tržište terminacije poziva u mobilnim mrežama - veleprodajni nivo.

Savjet RAK-a usvojio je projekciju budžeta Agencije za 2017. godinu, Pravilo o izmjenama Pravila o planu brojeva za telefonske usluge u BiH i Pravilo o izmjenama i dopuni Pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH.

Usvojene izmjene i dopune ovih pravila odnose se na povećanje numeričkog kapaciteta geografskih telefonskih brojeva s područnim kodom 033.

Novim pravilom područni kod 033 se neće mijenjati, ali će se za govorne usluge birati pozivni broj i unutar vlastite mreže.

Usvajanje Pravila za distribuciju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija odgođeno je za narednu tematsku sjednicu Savjeta, nakon dodatne analize tržišta i konsultacija sa relevantnim nosiocima dozvola.

Očekuje se da bi ovo pravilo trebalo biti usvojeno tokom oktobra.

Imenovanje članova

U skladu sa Zakonom o Javnom radio-televizijskom servisu BiH, Savjet je započeo proceduru u vezi s imenovanjem članova Upravnog odbora BHRT-a, kojima ističe mandat 10. decembra.

Na objavljeni konkurs pristiglo je 20 prijava.

Savjet je formirao internu komisiju koja će obaviti intervjue, formirati rang-listu kandidata, i u zakonskim rokovima proslijediti je u Parlamentarnu skupštinu BiH na imenovanje, prenosi Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije