Raif Dizdarević: Budimir Lončar je spadao u red zaista vrsnih ličnosti

5
F. V.
Raif Dizdarević: Budimir Lončar je spadao u red zaista vrsnih ličnosti
Foto: AA / Budimir Lončar i Raif Dizdarević

Bivši predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i SR BiH, predsjednik Skupštine SFRJ i jugoslavenski ministar vanjskih poslova, Raif Dizdarević (98), izjavio je povodom smrti Budimira Lončara, njegovog nekadašnjeg zamjenika i posljednjeg šefa diplomacije Josipa Broza Tita, da se „Leko svojim doprinosom ubilježio među vrlo istaknute ličnosti jugoslavenske diplomacije i spoljnje politike u cjelini“.

„Među najistaknutijim ljudima, ličnostima jugoslovenske diplomacije, veoma zaslužnim, veoma angažovanim, istaknuto mjesto pripada doprinosu koji je dao Budimir Leko Lončar. Sa kojim me vežu dugogodišnje uspomene zajedničkog rada, drugarstva i angažovanja. On spada u red zaista vrsnih ličnosti“, kazao je Raif Dizdarević, kao i Budimir Lončar, također, istaknuti antifašista i učesnik u Narodno-oslobodilačkoj borbi.

Prema njegovim riječima, Lončar je svojim radom pokazao maksimalno zalaganje za interese bivše države za koju se svim srcem borio.

Nakon teške nesreće u BiH u kojoj su poginule četiri osobe: GSS Kakanj ide prema mjestu tragedije

Nakon teške nesreće u BiH u kojoj su poginule četiri osobe: GSS Kakanj ide prema mjestu tragedije

Leko je zaista odigrao ulogu tumača interesa jugoslovenske javnosti i spoljne politike. Moram da kažem da smo kroz dugi niz godina Leko i ja bili na zajedničkom djelovanju na spoljnim političkim interesima i angažovanju u Jugoslaviji“, zaključio je Raif Dizdarević. 

Hrvatski diplomata Budimir Lončar umro je u 101. godini života.

"Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. aprila 1924.", objavio je hrvatski historičar Tvrtko Jakovina na svom Facebook profilu, koji je ujedno i autor Lončarove biografije "Budimir Lončar: Od Preka do vrha svijeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije