Radončić: Treba cijeniti ono što se postiglo dogovorom SDA i drugih stranaka

B. T.
Radončić: Treba cijeniti ono što se postiglo dogovorom SDA i drugih stranaka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S pressa Radončića

Novogodišnja pres-konferencija Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH održana je danas u Sarajevu. 

Kako je tom prilikom istakao Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, njegova stranka je u 2019. participirala u onome što se zove odbrana suvereniteta BiH. Kazao je da su bh. patriote znale da nađu odgovor i da su u koaliciji sa SDA i DF-om napravili čvrstu branu.

Program reformi, kako je kazao, najveći je uspjeh BiH u godini na izmaku.

"NATO put nema alternativu", kazao je Radončić.

Koalicija je napravila veliki rezultat i treba cijeniti ono što se postiglo dogovorom SDA i drugih stranaka i ono što se dogovorilo u Predsjedništvu: "Treba cijeniti i to što je Dodik pristao na taj dokument koji je omogućio stabilizaciju unutrašnjih prilika." 

"One scene tuče u Parlamentu RS nas ne treba da zanimaju, nas zanima da smo usvojili Program reformi i da je otišao tamo gdje treba", rekao je Radončić.

Kako je rekao, SBB je bio poželjan partner, da su mudrom i principijelnom politikom proglašeni probosanskim snagama koje su potrebne svima.

"Mogla se ova vlast i na državnom i federalnom nivou napraviti i bez SBB, bilo je matematike, ali nije logike. Budućnost BiH nije u majorizaciji, ne smijemo dozvoliti da manjina diktira većini. Moramo naći kompromis da nađemo izlaz iz ove situacije u kojoj se mnogi ne osjećaju najsigurnije" rekao je predsjednik SBB-a.

Govoreći o migrantskoj krizi, kazao je da će se u Vijeću ministara zalagati za novu strategiju, da se država od krize brani na granicama. Podsjetio je kako američki predsjednik Donald Trump gradi zid na granici s Meksikom, te kazao da bi i BiH trebala razmisliti o "humanim rješenjima".

"Neću da plašim javnost, ali bi bila velika kataklizma ako bi Turska pustila 3-4 miliona migranata ka zapadnoj Evropi", kazao je Radončić, najavljujući konstruktivne inicijative.

Govoreći o stanju u KS, kazao je da su šestorki dali godinu da pokaže rezultate, ali da su se pojedinci ponašali kao da su "na čelu privatnih begovata, dijelili 600.000 KM, ponašali se i kao premijer i kao predjednik Skupštine...".

"Nećemo se igrati toga je li to reformska vlada. Nismo toj Vladi uzeli šansu, ona je sama sebi uzela šansu", kazao je Radončić, konstatirajući da Elmedin Konaković koristi teške riječi, a da "takvi uglavnom nemaju argumente".

"Konaković je vladao osam godina Kantonom i mi mu više neće dati šansu", dodao je on.

Rekao je da neće dozvoliti da njegovim odlaskom SBB završi "kao neke druge stranke".

"SBB više neće praviti političke greške, morat će neki ljudi da odu", poručio je Radončić, kazavši da je bilo pogrešnih odluka, ali da će u budućnosti dati šansu mladim ljudima koje izaberu organi stranke, a ne onima koji su bliski s njim.

Upitan o utjecaju stranaca na formiranje vlasti, predjednik SBB-a rekao je da se „mi moramo ponašati kao suverena zemlja, sami donositi odluke, kako se dogodilo u KS“.

Govoreći o funkciji ministra sigurnosti BiH, rekao je da se neće ponašati kao prethodnik, da neće komentirati dešavanja u pravosuđu.

BiH će dobiti novog ministra sigurnosti koji neće zabavljati javnost nego raditi svoj posao“, kazao je Radončić. 

Upitan da li će BiH prihvatiti još povratnika sa stranih ratišta kazao je da su bh. agencije opremljene da izađu na kraj s tim problemom te da je u BiH opasnost od terorizma ista kao i u drugim zemljama.

Na novinarsko pitanje za koja ministarstva u Vladi FBiH je SBB zainteresiran, Radončić je odgovorio da će imati svoje favorite po pitanju ministarstava, ali da je ipak prerano o tome govoriti.

Govoreći o upražnjenom mjestu direktor SIPA, kazao je da je to stvar vladajućih stranaka u Vijeću ministara, da ne očekuje probleme i da će biti izabran najbolji kandidat.

Upitan za status Damira Arnauta, koji se protivio smjeni Vlade KS, Radončić kaže da ga nije pogodilo to što se nije pojavio na sjednici Predstavničkog doma na kojoj je imenovano novo Vijeće ministara. Poželio mu je brzo ozdravljenje, jer je čuo da je imao zdravstvenih problema. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije