SBB: Srbijanska Strategija je reinkarnacija miloševićevske velikodržavne politike

Radiosarajevo.ba
SBB: Srbijanska Strategija je reinkarnacija miloševićevske velikodržavne politike
Arhiv / Fahrudin Radončić

Savez za bolju budućnost BiH smatra da objelodanjena Strategija odbrane Republike Srbije predstavlja grubi pokušaj reinkarnacije miloševićevske velikodržavne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje. To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije ministar odbrane te zemlje predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".

“Istovremeno, negirajući historijske i međunarodno-pravne činjenice, da Srbija nije garant već potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovaj akt ponovo budi duhove prošlosti i novi je nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Indikativno je da se u ovom delikatnom momentu tek formirane državne vlasti u Bosni i Hercegovini i izvjesne deblokade eurounijskog i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, od srbijanskog političkog vrha pokušavaju ugroziti međudržavni i regionalni odnosi, te stabilnost u regiji”, navodi se u saopćenju SBB-a.

Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirala Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti koju je jučer u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je kazao da je bh. etnitet RS nacionalni interes Srbije.

Dodaje se da bosanskohercegovačke patriote i brojni prijatelji Bosne i Hercegovine, sigurno neće dozvoliti narušavanje regionalnog mira i ugrožavanje međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te integracijskog puta u EU i NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije