Džaferović: Strategija Srbije je povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Strategija Srbije je povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina”, istakao je Džaferović.

Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirala Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti koju je jučer u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je kazao da je bh. etnitet RS nacionalni interes Srbije.

Podsjetio je da je Ustav Bosne i Hercegovine je jedini zaštitnik zemlje, svih njenih dijelova i naroda te je podvukao da to ne mogu biti druge države, “a pogotovo ne one koje su zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodao je da je Ustavom Bosne i Hercegovine predviđen način kako njegovog funkcionisanja, tako i eventualnih izmjena.

Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje. To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije ministar odbrane te zemlje predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".

“Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo. Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o 'zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi', zatim 'da Republika Srpska nema vojsku ali je ima srpski narod' i slično, može se zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića”, poručio je član Predsjedništva BiH, te dodao:

“Još jedanput podsjećam da Republika Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica sa jasno preuzetim obavezama. Ključna obaveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije