Magazinović o strategiji Srbije: "Ne čini drugome ono što ne želiš sebi"

Radiosarajevo.ba
Magazinović o strategiji Srbije: "Ne čini drugome ono što ne želiš sebi"
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Srbija je potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a nikako njegov garant, izjavio je za Fenu poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član Komisije za vanjske poslove tog doma Saša Magazinović.

Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje. To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije ministar odbrane te zemlje predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".

Po njegovim riječima, vlasti u Srbiji kao da se trude da pokažu da su faktor nestabilnosti u regiji, “u pauzama od učešća na međunarodnim događajima na kojima se predstavljaju kao garanti stabilnosti”.

“Sa svima se svađaju, svima guraju 'prst u oko', u svakome vide sve osim dobrog komšije. Da sličan dokument u kojem se spominje Sandžak usvoji bilo ko u BiH, Vučić bi momentalno sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost i plačnim glasom, uz dramaturške pauze i pipanje naočala, saopćio kako će svojim tijelom braniti teritorijalni integritet Srbije”, kazao je Magazinović, kometirajući Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije i to što se kao vanjskopolitički prioritet ističe da je očuvanje bh. entiteta Republika Srpska njihov nacionalni cilj.

Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirala Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti koju je jučer u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je kazao da je bh. etnitet RS nacionalni interes Srbije.

Na kraju je poručio da “i kod nas i u Srbiji u narodu kažu istu stvar: 'Ne čini drugome ono što ne želiš sebi'”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije