Radončić: Osigurati mir građanima BiH

Radiosarajevo.ba
Radončić: Osigurati mir građanima BiH
/ Foto: Damir Hajdarbašić, radiosarajevo.ba


Zaštita od prijetnji terorizmom je državna obaveza, svih njenih institucija i potrebno je osigurati mir i sigurnost svim građanima. Za Bosnu i Hercegovinu pojava terorizma predstavlja ugrožavanje njenih temeljnih vrijednosti i interesa, jer bi se radilo o ugrožavanju imovine, građana, ali i gostiju u našoj zemlji, rekao je na konferenciji, održanoj danas 4.marta, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Poručio je ovo danas, na konferenciji o međuagencijskoj saradnji o borbi protiv terorizma, na kojoj je govorio još i ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon. 

"Lijepo je vidjeti da ovako veliki broj agencija iz cijele BiH učestvuje na ovom kursu za koji mi smatramo da je vrlo važan. Teroristi su prečesto uspijevali u svojim namjerama, jer unutar vlade nije postojala interesorna razmjena niti koordinacija aktivnosti", rekao je ambasador Moon.

Ambasador Moon je rekao da je Vlada SAD-a u cilju ispravljanja nedostataka, prije 12 godina, nakon 11. septembra i terorističkih napada, poduzela korake kako bi koordinirala rad svih agencija za provedbu zakona, obavještajnih agencija, finansijskih agencija i drugih u borbi protiv terorizma.

Naglasio je da se ni jedna agencija i ni jedna zemlja same ne mogu nositi sa prijetnjama terorizma. Agencije za provedbu zakona, obavještajne agencije, politički lideri i drugi moraju zajednički doprinijeti ovim nastojanjima. Svaka organizacija ima različite nadležnosti, kapacitete i ograničenja, te svaka mora doprinijeti na svoj način.

"Moramo biti dobro povezani kako bismo pobijedili one koji su itekako povezani. Vjerujemo da će ova obuka pomoći BiH da izgradi mreže potrebne za odbijanje napada. Kao i do sada, SAD će nastaviti pomagati našim partnerima ovdje u BiH u borbi protiv ove svjetske opasnosti, što terorizam jeste", zaključio je ambasador Moon.

Izolovani slučajevi

Radončić je rekao da BiH dijeli poziciju mnogih zemalja u kontekstu terorizma, te da su neke potencijalne prijetnje adekvatno spriječene, ali u nekoliko izolovanih skučajeva su izvršeni konkretni teroristički napadi. 

U posljednje vrijeme na tlu BiH su izvršena tri akta nasilja sa jednom ljudskom žrtvom, kao i sumnjom da su imala obilježja terorizma. U sva tri slučaja su u toku postupci za krivično djelo terorizma. 

Ministar je podsjetio na napad na policijsku stanicu u Bugojnu koju je izvršio Haris Čaušević, napad na američku ambasadu u BiH koju je izvršio Mevlid Jašarević i podmetanje eksplozivne naprava na automobil Ive Tadića, zastupnika HDZ-a u skupštini Zeničko-dobojskog kantona. 

"BiH je posvećana  razvoju sveobuhvatnih mjera, nacionalnih i međunarodnih,  te je usmjerena ka prevenciji i zaštiti od svih oblika prijetnji. Sve sigurnosne strukture su posvećene izvršenju ove funkcije. Predstoji nam još bolje i kvalitetnije analitičko informacijsko uređenje, dalje jačanje mehanizma za zaštitu infrastrukture i planova civilno-vojne strukture za otklanjanje posljedica", rekao je Radončić.

Nakon 11. septembra, BiH se pridružila globalnoj antiterorističkoj koaliciji i postala aktivna članica ove koalicije. Radončić je rekao kako možemo biti zadovoljni, ali ostaje još prostora za poboljšanja, a trebamo ih provoditi uz poštovanje vladavine prava i uz pomoć međunarodnih partnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije