Mahmutbegović, Radončić i Novalić: Neka vječno živi Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović, Radončić i Novalić: Neka vječno živi Bosna i Hercegovina
FOTO: Radiosarajevo.ba / Radončić, Mahmutbegović i Novalić

Čestitku građanima povodom Dana nezavisnosti biH uputila je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

“Tog 29. februara i 1. marta 1992. godine, prije 28 godina, građani Bosne i Hercegovine izašli su na referendum, i u skladu s Ustavom Republike BiH, značajnom većinom, na demokratski način donijeli odluku o sudbini naše domovine. Ona će u godinama agresije jednako tako odlučno biti branjena i odbranjena, potvrđujući svoju hiljadugodišnju historiju u kojoj je bila i prkosna, i slobodna, i nezavisna i samosvjesna. Jer, stoljeća su prolazila, carstva i države su dolazili i prolazili, ali naša jedina domovina je bila i ostala vječna. Građani Bosne i Hercegovine su zato tog dana, prije 28 godina, vođeni i tekovinama ZAVNOBiH-a, na kojima je državnost Bosne i Hercegovine obnovljena, rekli jasno ''da'' slobodi, miru, prosperitetu, vizijama moderne i napredne zemlje, zajedničkog doma Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih njezinih građana”, poručila je Mahmutbegović.

Dodala je da jednako tako, odlučni smo u uvjerenju da će današnji izazovi, ma kakvi bili i odakle god dolazili, razbiti od bedeme stare evropske države koja svoju budućnost treba graditi u zajednicama naroda i država okupljenih u Evropskoj uniji i Sjevernoatlanskom savezu.

“Kao što u Bosni nikada ezan nije smetao zvukovima zvona, niti zvukovi zvona ezanu, tako ni sile destrukcije, uvjereni smo, neće poraziti snagu bosanskog duha i bosanskih vrijednosti, stoljeća komšiluka i dobrosusjedskih odnosa na koje se ova zemlja i njezini narodi uvijek oslanjali. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina, država svih njezinih naroda i građana”, navela je Mahmutbegović.

Između ostalig Dan nezavisnosti čestitao je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

“Dragi Bosnaci i Hercegovci, zahvaljujući odluci od prije 28 godina, živimo slobodni u nezavisnoj državi. Te 1992. godine smo se opredijelili da Bosna i Hercegovina bude samostalna, suverena i cjelovita, država ravnopravnih naroda i građana. Naš je trajni zadatak da svakodnevno pokazujemo i potvrđujemo odanost državi i spremnost za čuvanje onog za šta smo se zalagali, a učimo tome i naše mlade. Budimo ponosni na to što smo građani međunarodno priznate države i neka nas to ohrabri da čuvamo i gradimo Bosnu i Hercegovinu, našu voljenu domovinu”, navodi se u čestitci Novalića.

Dan nezavisnosti građanima BiH čestito je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

“Bosna i Hercegovina je u svojoj historiji prolazila kroz brojne izazove, ali su uvijek njeni narodi i građani uspijevali da očuvaju duh zajedništva i suživota. Danas je naš zajednički cilj da Bosnu i Hercegovinu, kao modernu i demokratsku državu, priključimo evropskoj porodici država i tako osiguramo boljitak za sve njene građane i buduće naraštaje. To možemo postići uz jačanje zajedničkih vrijednosti i uvažavanje naših različitosti. Sretan Dan nezavisnosti”, naveo je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije