Radončić ima pitanje za Dodika: Milorade, što si nervozan ako nisi kriv?

4
Radiosarajevo.ba
Radončić ima pitanje za Dodika: Milorade, što si nervozan ako nisi kriv?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fahrudin Radončić

Jučer je State Department uveo novi set sankcija lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Osim njega, na ovoj listi našli su se Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a, njegova supruga Tijana i Mirsad Kukić, predsjednik PDA.

Reakcije ne prestaju stizati sa svih strana, a nedavno se oglasio i Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji je pozdravio ovu odluku.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

"Na jučerašnjoj press konferenciji SNSD-a, nakon što su mu SAD zasluženo izrekle nove sankcije, Milorad Dodik me je pomenuo u negativnom kontekstu sa više respektabilnih ličnosti iz međunarodne zajednice. U tom smislu čast mi je da se nalazim u društvu osoba koje Dodik na najprizemniji način pokušava da satanizira.

Mene je, dakle, napao pričom u kojoj sam ja glavni junak navodnih kriminalnih šema.

Međutim, javnosti je poznato da sam ja pravosnažno oslobođen pred međunarodnim i domaćim pravosudnim institucijama od svih optužbi koje sada reciklira i Milorad Dodik.

Prvo pred međunarodnim tribunalom EULEX na Kosovu. U fer suđenju su potpuno odbačeni svi navodi optužnice koju je zastupao tužilac Endrju Hjuz.

Isto se dogodilo i pred Sudom BiH. Iz današnjeg ugla, drago mi je da je upravo Hjuz bio glavni akter priče, jer je Nadzorno tijelo EULEX-a (HRRP) u predmetu br. 208-01, Odlukom o osnovanosti slučaja, a po žalbi mojih advokata, dodatno i definitivno utvrdilo da su tokom procesa zbog manipulacija medijima "dodatno prekršena moja ljudska prava zaštićena članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima".

Sada je nakon okončanog procesa, na redu moj odštetni finansijski zahtjev koji je se mjeriti milionima eura.

Slično se odnosi i na obeštećenje zbog neosnovanog pritvora u Sarajevu.

Znači, radi se o pravosudno adaktiranoj priči, koja je - što su javno priznali i pojedini akteri - montirana u vrhu SDA i podmetnuta međunarodnoj zajednici i domaćem pravosuđu.

Na kraju, moj savjet Miloradu Dodiku je da treba imati povjerenja u pravosudni sistem pod okriljem međunarodne zajednice ili na nivou Bosne i Hercegovine.

Ko nije kriv, nema razloga da bude nervozan", zaključuje Radončić.

Inače, sankcije se za sada odnose isključivo na zabranu putovanja u Sjedinjene Američke Države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije