Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

10
Radiosarajevo.ba
Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'
Foto: BHRT / Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH u dva navrata, gostovao je na BHRT-u, gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Trojka, a pogotovo Konaković je pokazao da BiH nije izolovana na međunarodnoj sceni... Dolaskom Trojke smo kao Bošnjaci poslali poruku da smo sekularna i moderna država. Konaković je imao sastanke nezamislive za vrijeme vladanja SDA... Konaković je uradio sjajan posao", rekao je Radončić za emisiju BHT1 uživo. 

On smatra da je nakon svega urađenog u posljednje vrijeme ipak moguća koalicija SDA i SNSD-a, nakon što je lider SNSD-a Milorad Dodik postavio ultimatum Trojci zbog njemačkih i američkih ambasadora i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

"Ako imate sile koje pokazuju da BiH moguća, ako su sile konstiruisane u stranke Trojke, naravno da ćete zasmetati nacionalnim stranakama, pa i Dodiku, i da će praviti scenario da se vrati konfilkt tri nacionalne stranke. Izetbegović treba kao partner prvenstveno Dodiku i ne iznenađuje me odluka o koaliciji", smatra Radončić. 

Radončić objašnjava da bi promjena u državnom Savjetu ministara tehnički bila lako izvodljiva. 

"Krišto podnese ostavku, pada Voijeće ministara, bira se novi. Umjesto Trojke upada SDA i vraća se poznati nacionalni trojac", ističe Radončić.

On ističe da se niko ne bi vratio u SDA dok god su Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija na vlasti.

"Ja bih se prvi vratio ka SDA bez bračnog para i dinastije na vlasti. Niko ne želi sa Bakirom. Da je pametan dao bi ostavku, sklonio bi sebe i gospođu kao faktore iritacije", rekao je Radončić.

Radončić kaže da se samovoljno povukao iz politike iako su mu nudili da bude zajednički kandidat za člana Predsjeništva BiH.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

"Donio sam odluku da ću podržati Bećirovića, da idemo sa jednim kandidatom. Uspjeli smo promijeniti vrh u Predsjedništvu. Ja sam praktično žrtvovao vlasiti političku karijeru i rezultat SBB-a. Veoma sam sretan što je BiH napravila precizne pomake. Jedan od pomaka je i skidanje Izetbegovića sa vrha vlasti kod Bošnjaka. Ubijeđen sam da dokle god bi on sjedio u Predsjedništvu BiH ne bi nam se otvorila evropska vrata", kazao je predsjednik SBB-a.

On je najavio povratak SBB-a na političku scenu.

"Vratićemo stranku u kondiciju. Treba napraviti lokalni rezultat i to ćemo uspjeti", naglašava Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije