Radojičić: Loša situacija, preporučujemo obustavu javnih okupljanja

0
Radiosarajevo.ba
Radojičić: Loša situacija, preporučujemo obustavu javnih okupljanja
Nezavisne novine / Igor Radojičić

Banjalučki Gradski Štab za vanredne situacije preporučuje obustavu bilo kakvih javnih okupljanja na područku grada zbog pogoršanog epidemiloškog stanja. 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, istakao je da se nisu odlučili na zabranu okupljanja, jer bi to neko mogao protumačiti kao političku odluku, iako je situacija zrela za to. 

Dodao je da Gradski štab također nalaže strogu kontrolu bilo kakvih posjeta domovima za stara lica, kao i izlazak ovih lica, a starijim licima se preporučuje smanjenje kretanja. 

"Smatramo izuzetno važnim da djeca nastave sa pohađanjem školskih i predškolskih ustanova", kazao je Radojičić. 

Dodao je da režim javnog gradskog prijevoza neće biti redukovan dok god škole i preduzeća rade. 

"Prije dva mjeseca smo procjenili da će u ovom periodu doći do pogoršanja. U ovom momentu imamo više 1.000 zaraženih građana", rekao je Radojičić. 

Konstatirao je da je cilj Gradskog štaba je sačuvati zdravlje stanovništva, drugi cilj je očuvanje zdravlja stanovništva koji pripadaju rizičnim skupinama, treći cilj je minimizacija ekonomskih posljedica ekonomije. 

Grad će organizovati i finansirati masovnu dezinfekciju svih javnih zatvorenih ili korištenih prostora, na javnim površinama i u zajednicama etažnih vlasnika. Svim ostalim se nalaže da u sopstvenoj organizaciji do ponedjeljka izvrše dezinefkciju u svojim prostorima. 

Savjetuje se svim poslodavcima da organizuju rad od kuće svim licima za koje je to moguće. 

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banja Luka, kazala je da je do sredine septembra situacija bila stabilna, ali poslije se drastično pogoršava, pa u toku jednog radnog dana ima i 100 novih slučajeva. 

Ona je dodala da do širenja nije dolazilo u školama i vrtićima nego u porodičnim kontaktima. 

"Apelujemo da se nivo odgovornosti mora povećati, građani moraju biti svjesni da virus postoji. Šta će se dalje dešavati zavisni od nas. Svako pogoršanje epidemiooške situacije viši pritisak na zdravstvene ustanove", navela je Todorović i zamolila građane da se pridržavaju mjera, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije