Radnicima Željeznica RS-a nakon prijetnje okupljanjima ovjerene knjižice

Fena
Radnicima Željeznica RS-a nakon prijetnje okupljanjima ovjerene knjižice
Radnicima Željeznica RS-a danas su, nakon što su zaprijetili okupljanjem ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a u Banjoj Luci, nakon dva mjeseca, ovjerene zdravstvene knjižice.

Zbog neuplaćenih doprinosa, kako kažu, nisu mogli ići doktoru, a iako su uspjeli ovjeriti zdravstvene knjižice, ogorčeni su činjenicom da je do toga došlo tek kada su zaprijetili okupljanjem ispred filijala Fonda zdravstva i u drugim gradovima Republike Srpske.

Jedan od, desetak nezadovoljnih radnika Željeznica RS-a koji su se danas okupili ispred Fonda, Boris Šukalo,  rekao je da  već nekoliko dana ukazuju da radnici imaju probleme zbog činjenice da poslodavac nije redovno uplaćivao doprinose.

"Nakon što smo zaprijetili da nećemo napustiti filijale Fonda, jučer je održan hitan sastanak ministra saobraćaja Neđe Trninića, zdravlja Dragana Bogdanića i direktora Fonda zdravstva Dejana Kusturića i riješen je ovaj problem, ali ne znam na koji način", rekao je Šukalo.

Zdravstvene knjižice su radnicima Željeznica RS-a ovjerene do kraja ovog mjeseca, ali se pitaju šta će nakon toga.

"Ako na ovaj način moramo dobiti ono što nam zakonom pripada, pitamo se kakva je ovo država. Ovo je kršenje zakona o zdravstvenoj zaštiti. Mi je gotovo pred svaku plaću moramo protestima dobiti", rekao je Šukalo.

Ogorčeni su i zbog činjenice da im je na platnim listama navedeno da su im uplaćeni i doprinosi, odnosno da imaju bruto uplate, ali da do danas nisu mogli da izvrše ovjeru.

Željeznice RS-a, prema njihovim informacijama, duguju oko 14 miliona KM za doprinose.

To javno preduzeće je u prvom kvartalu nastavilo s negativnim poslovanjem. Dok se čeka na primjenu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i pravilnika o radu na Željeznicama, gubici za period januar-mart iznosili su 4,4 miliona KM.

Novi finansijski pad uvećao je akumulirani gubitak tog preduzeća na 87,4 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije