Radnici Željezare ipak blokirali magistralni put M-17

AA
Radnici Željezare ipak blokirali magistralni put M-17
Nezadovoljni radnici Željezare Zenica ponovo su blokirali magistralni put M-17 na potezu između naselja Crkvice i Radakovo.

Radnici su jutros već pokušali blokirati magistralni put u naselju Blatuša, nezadovoljni neispunjenjem njihovih zahtjeva, a u tome su ih spriječili pripadnici MUP-a ZDK, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici su se odlučili na ovaj potez nakon što nisu dobili odgovor od premijera Vlade FBiH Fadila Novalića niti resornih ministara o rješavanju zahtjeva radnika, koji se uglavnom odnose na uvezivanje staža, isplatu plata i doprinosa te rješavanja statusa zeničke Željezare.

Jutros su održali i sastanak s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem na koji su pozvani i predstavnici Vlade FBiH u čijem se stopostotnom vlasništvu nalazi zenička Željezara, koji se nisu pojavili, te su radnici krenuli u novu blokadu magistralnog puta M-17 u naselju Blatuša, u čemu su ih spriječili pripadnici MUP-a ZDK.

Radnici su ipak nešto kasnije uspjeli blokirati magistralni put M-17 na potezu između naselja Crkvice i Radakovo, a blokada je trajala 90 minuta.

Premijer vlade ZDK Miralem Galijašević došao je na mjesto protesta te se obratio radnicima Željezare nadajući se da će se njihovi zahtjevi ispuniti. 

"Očekujem i radit ću na tome da predstavnik ministarstva za privredu Federacije BiH sutra bude u Zenici. To mora biti tako i ako treba i mi ćemo doći tamo da ljudi imaju informacije dokle je došlo. Mi moramo istinu reći i pomoći im da se zbrinu", rekao je Galijašević.

Avdija Halilović, predsjednik sindikata radnika Željezare, izrazio je svoju nadu da će se njihovi problemi riješiti već sutra.

"Ako oni neće da se jave premijeru jednog od najvećeg kantona u BiH, možete li zamisliti kako je tek radnicima Željezare koji ih zovu da se jave. Nadam se da ćemo već sutra sjesti za stol da pregovaramo. Ovo se dešava na području ZDK, privrednici ZDK trpe ovo što mi radimo, nažalost. Mi ćemo se povući sa ceste, mi ćemo se dogovarati za sutra. Ponovo ćemo se okupiti, zvat ćemo ponovo premijera Federacije i resnornog minsitra i sve i ako se ponovo ne jave mi ćemo vidjeti onda kakvi će biti naši potezi", rekao je Halilović. 

Nakon što im se obratio premijer vlade ZDK Miralem Galijašević, radnici su završili sa protestom te je saobraćaj na ovoj dionici normalizovan. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije