Zbog izvještavanja o kriminalu: Novinari iz Slovenije privedeni u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
Zbog izvještavanja o kriminalu: Novinari iz Slovenije privedeni u Prijedoru
Arhiva/Ilustracija / MUP RS / Ilustracija
Novinarska ekipa iz Slovenija doživjela je neugodnosti u Prijedoru, kada ih je privela policija na ulicama ovog grada dok su provjeravali informacije u vezi s Dijanom Đuđić i navodnoj posudbi velike količini novca Slovenskoj demokratskoj stranci.

Tačnije, novinari su pokušali istražiti da li su tačne tvrdnje da je najveća opoziciona strana u Sloveniji SDS uzela kredit u iznosu od 450.000 eura i to upravo od Dijane Đuđić iz Prijedora. Dvojica snimatelja i Irena Joveva, novinarka POP televizije zatim su izašli na ulicu kako bi anketirali građane, nakon čega ih je privela policija, prenosi slovenski 24UR.

Navodno, novinari su privedeni i ispitani na temelju sumnji za terorizam, a također bili su im oduzeti i dokumenti.

"Istraživali smo da li je istina da je Đuđić izdala ovaj kredit, ko je ona. Snimali smo po gradu, provjeravali informacije o njoj, a nakon sat vremena na osnovu anonimnih prijava stigla je policija. Objasnili smo im zašto smo tu, a onda su nam oni uzeli dokumente i rekli da s njima moramo u policijsku stanicu", kazala je Joveva.

Novinari su u stanici zadržani pola sata i rečeno im je da su privedeni zbog prijave građana, te su nakon toga pušteni.

Podsjećamo, slovenski mediji su sinoć objavili da je državljanka BiH iz Prijedora Dijana Đuđić pozajmila 450 hiljada eura na tri rate u tri godine predsjedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije