Protest Gruzije: Skandal zbog posjete delegacije Južne Osetije Banjoj Luci

Fena
Protest Gruzije: Skandal zbog posjete delegacije Južne Osetije Banjoj Luci
Gruzija je uputila Bosni i Hercegovini diplomatsku notu u povodu dolaska u našu zemlju delegacije Južne Osetije na čelu s Anatolijem Bibilovim, predsjednikom te nepriznate republike.

Ministarstvo inostranih poslova BiH izražava stav da Bosna i Hercegovina i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Kako se navodi u saopćenju, s obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane naći rješenje, Bosna i Hercegovina zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta.

"Ministarstvu inostranih poslova BiH nije bio službeno najavljen dolazak delegacije na čelu sa gospodinom Anatolijem Bibilovim, niti je na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u dolazak i boravak navedene delegacije. Odgovor na notu Gruzije će biti pripremljen u skladu sa prethodno navedenim navodima i u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja prijateljskih bilateralnih odnosa dvije zemlje", saopćeno je iz MVP-a.

Za sutra u 16 sati je u Banja Luci najavljena konferencija za medije na kojoj će ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak govoriti o ovoj temi, kao i o sastanku sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom koji će se održati sutra u Budimpešti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije