Predsjednik samoproglašene Južne Osetije negirao da je došao u BiH

Fena
Predsjednik samoproglašene Južne Osetije negirao da je došao u BiH
Foto: EPA / Anatoly Bibilov
Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već za praznik u Republiku Srpsku – ustvrdio je danas predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov.

On je kometarisao određene navode da je zbog njegovog prisustva u Banjoj Luci, 9. januara, na "Dan RS-a", Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Istakao je da Južna Osetija želi da sarađuje s narodima koje smatra prijateljskim.

"Ne moramo za to od nekoga da tražimo dozvolu. Šta više, ne trebamo tražiti dozvolu za to od Gruzije, koja je nedavno uništavala narod Južne Osetije", ustvrdio je Bibilov, ali i dodao da žele dobre međusobne odnose sa svima, koji to žele pa i s Gruzijom.

Tokom sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključili su, kazao je, da je nastanak i razvoj dvaju republika gotovo pa isti, kao "bliznakinja".

"Imamo isti pogled na svijet i na isti način ocjenjujemo događaje i imamo isti odnos prema našem strateškom partneru – Ruskoj Federaciji", rekao je Bilibov na konferenciji za novinare.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik smatra da je saradnja RS i Južne Osetije legitimna, imajući u vidu, kako je naveo, zajedničku istoriju koja je u značajnom mjeri slična kada su u pitanju "naše republike".

Dodik je dodao da cijeni "borbu za slobodu" naroda Južne Osetije te smatra da oni imaju suvereno pravo da odlučuju o svojoj sudbini, kao i svi narodi, a u skladu s Poveljom UN-a.

"Smatram potpuno legitimnim da RS sarađuje s institucijama Južne Osetije, tražeći zajedničke moguće korake čiji je rezultat i danas potpisani sporazum o saradnji", rekao je Dodik.

On je kritikovao ambasadoricu Švajcarske u BiH zbog pisma u kome mu je navela da RS ne bi trebalo da slavi 9. januar. Dodik to smatra miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i njenim "nepoznavanjem situacije u BiH".

Država u državi

Južna Osetija je de facto nezavisna republika koja se nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije. Službeno zemlju priznaju i s njom imaju uspostavljene diplomatske odnose Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru, također je priznaju i Abhazija i Pridnjestrovlje koje međutim i same imaju neriješen status.

juzna_osetija.jpg - undefined

Ipak, njezino odvajanje za sada nije priznala niti jedna međunarodna organizacija(kao UN, OSCE, EU itd.).

Gruzija ne priznaje Južnu Osetiju ni kao zasebno područje niti kao nezavisan entitet.

Ujedinjeni narodi, Europska unija, OSCE, Vijeće Europske Unije, NATO i većina zemalja svijeta priznaju Južnu Osetiju kao integralni dio Gruzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije