Radnici Agencije za privatizaciju FBiH štrajkuju: Osam mjeseci bez plaća, krive Vladu

2
Radiosarajevo.ba
Radnici Agencije za privatizaciju FBiH štrajkuju: Osam mjeseci bez plaća, krive Vladu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Sindikalna organizacija Agencije za privatizaciju u FBiH najavila je da je primorana treći put izaći na proteste pred zgradu Vlade FBiH sa istm zahtjevom - isplate osam zaostalih plaća.

Ističu da  radnici Agencije za privatizaciju u FBiH kao Sindikalna organizacija Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH  pokreću štrajk od 8. do 22. septembra 2022., kojim traže aktivno uključenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u rješavanju isplate osam zaostalih plaća, kao i deblokade rada Agencije.

Također napominju  da su radnici, nažalost, primorani u toku štrajka obustaviti i saobraćaj, da bi bar na taj način skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze, te se izvinjavaju građanima Sarajeva u nadi da ih razumiju.

Radnici firme “Zrak” ispred Vlade FBiH: Želimo od rada živjeti, a ne preživljavati

Radnici firme “Zrak” ispred Vlade FBiH: Želimo od rada živjeti, a ne preživljavati

Zahtjevi Sindikata su isplata neisplaćenih plaća i naknada sa pripadajućim porezima i doprinosima za period od januara do augusta 2022., a samim tim osiguranje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su ostali kako radnici, tako i članovi porodica, kao i osiguranje deblokade rada  za normalno obavljanje poslova po ugovoru o radu i zakonom date nadležnosti.

Navode da  je Vlada Federacije upoznata sa teškim finansijskim stanjem Agencije još od januara 2020., koje je uzrokovano blokadom  računa po osnovu Rješenja o izvršenju na transakcijskim računima Agencije, a na osnovu Presude Vrhovnog suda Federacije BiH od 5. decembra 2019.

Agencija nema sredstava za isplatu po ovoj presudi, jer je veoma visok iznos dosuđenih sredstava, saopćeno je iz Sindikalne organizacije Agencije za privatizaciju u FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije