Radmanović: Stav Narodne skupštine RS je bio da idemo u NATO

Radiosarajevo.ba
Radmanović:  Stav Narodne skupštine RS je bio da idemo u NATO
Foto: AA / Nebojša Radmanović

Zamjenik predsjedavajuću Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović kaže da nema ništa od NATO puta.

Za razliku od evropskog puta, Radmanović poručuje da BiH treba „sačekati sa realizacijom NATO puta u ovoj fazi“.

„To bar, onako kako je u Republici Srpskoj zaključeno, nije vidljivo da će se uopšte ići prema NATO-u. Podsjećam da je rezolucija Narodne skupštine RS prošle godine usvojena i potpuno jasna. Radi se o vojnoj neutralnosti. Nema NATO-a. Ne samo NATO-a, nego nema ni drugih saveza na ovom prostoru. Nemoguće je sada insistirati na NATO putu na bazi nekih starih odluka od prije, evo, skoro deset godina, kada jedan entitet i jedan konstitutivni narod to neće. Dakle, to samo pravi probleme. Zato, kažem, sačekaće to“, poručio je Radmanović u intervjuu agenciji Anadolija.

Kada je u pitanju njegov potpis kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH za Akcioni plan za članstvo, on je, kako kaže Radmanović, vezan za odluku Predsjedništva BiH koju predsjedavajući potpisuje.

„Treba podsjetiti da sva tri glasa su jednaka, samo jedan potpisuje kao predsjedavajući, odnosno svakih osam mjeseci drugi. Nas tojica smo donijeli odluku o kandidaturi za MAP. Ja sam glasao za to jer je tada bio važeći stav Narodne skupštine RS da idemo u NATO. Smatrao sam da je obaveza svih izabranih, uključujući i one u Predsjedništvu BiH, da se ide u NATO. Nije to bila odluka Nebojše Radmanovića, nego svih u RS. Nažalost, neke na to treba podsjetiti jer je njima lakše da zaborave i kažu - ovoga (Radmanovića) napadajte. Jesam to potpisao. Jeste bio zaključak Predsjedništva BiH, ne odluka da se aplicira za Akcioni plan za članstvo, i jeste to bilo na bazi Deklaracije Narodne skupštine RS i Zakona o Oružanim snagama BiH. Sada se to promijenilo“, poručio je Radmanović.

Pojašnjava kako je BiH ušla u „treću fazu od tragičnih događaja na ovom prostoru kada su u pitanju Oružane snage BiH“.

Navodi kako je prva faza bila od 1995. i završetka rata do 2005. godine i dodaje:

Tada je imao svako svoju vojsku, svoj put. A, onda se poslije toga ušlo u formiranje zajedničkih Oružanih snaga BiH i uz opredjeljenje svih da se ide prema NATO savezu. I to je trajalo sve do prošle godine, kada je RS promijenila svoj stav i zauzela stav o neutralnosti. Sada se toga treba pridržavati. Sada bi se svi nekako trebali dogovoriti šta se dešava ubuduće. Jer je jasno da su dva naroda u BiH za NATO, žele što je moguće prije to. Iako za to što je moguće prije nema uslova, a jedan narod ne želi nikako. Tu se nešto mora usaglasiti i to će biti vrlo teško i vrlo sporo“, smatra Radmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije