Parlament BiH: Krišto predsjedavajuća, Zvizdić i Radmanović zamjenici

Erdin Halimić
Parlament BiH: Krišto predsjedavajuća, Zvizdić i Radmanović zamjenici
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice državne skupštine

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je počela, a prethodilo joj je uručenje uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine.

Parlament BiH: Zastupnici SDP-a, PDP-a i Mektić odbili uzeti certifikate od CIK-a!

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik, kao privremeni predsjedavajući. U novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDPBiH) koja je i otvorila sjednicu.

Poslovnikom je također definirano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Nikola Lovrinović (HDZ) Ispred Kluba HDZ za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH predložio je Borjanu Krišto.  Klub SNSD-a predložio je za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložio Nebojšu Radmanovića. Ispred Kluba SDA, Adil Osmanović je predložio Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajućeg. Saša Magazinović u ime Kluba SDP-a predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Staša Košarac ispred Kluba SNSD potom je zatražio pauzu od 30 minuta.

Nakon pauze, Borjana Krišto izabrana je većinom glasova (26 glasova) za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Denis Zvizdić za prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH dobio je podršku 23 poslanika. Nermin Nikšić kao kandidat za prvog zamjenika predsjedavajuće ovog Doma dobio je podršku 17 zastupnika. Kako nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova, započeo je drugi krug glasanja, a onda je Nada Mladina dala pauzu od 15 minuta.

Nakon drugog kruga glasanja Denis Zvizdić je izabran za prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Većinom glasova (24 glasa) Nebojša Radmanović izabran je za drugog zamjenika predsjedavajuće Doma.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije