Radikalno udruženje iz Srbije najavilo protest i prijeti 'sarajevskoj političkoj čaršiji'

9
Radiosarajevo.ba
Radikalno udruženje iz Srbije najavilo protest i prijeti 'sarajevskoj političkoj čaršiji'
FOTO: AA / Milorad Dodik

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH podnijet će zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova  Kantona Sarajevo za održavanje protesta ispred zgrade Tužilaštva BiH.

Oni su protest najavili zbog, kako su naveli, "političke optužnice" protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Đorđe Radanović je naveo da će se sa radikalnim Udruženjem "Čast Otadžbine", kao i sa drugim udruženjima vezanim uglavnom za VRS, dogovoriti da ovaj odbor preuzme aktivnosti u vezi sa organizacijom protesta ispred Tužilaštva BiH, nakon svih obavljenih konsultacija i pribavljanja saglasnosti.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

O datumu ovog događaja javnost će, kako je naveo, biti blagovremeno obaviještena.

"Optužnica protiv Dodika je politička, usmjerena na to da se obezglavi srpski narod u Republici Srpskoj, a time i uništi trag pravoslavlja i ostatak Srba u FBiH", ocijenio je Radanović.

Sud BiH još bez odluke o optužnici Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Lukića

Sud BiH još bez odluke o optužnici Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Lukića

Ranije su se u vezi sa protestima u Sarajevu oglasili i iz Udruženja "Čast otadžbine":

"Ukoliko nam sarajevska politička čaršija, naslonjena na Islamsku deklaraciju, ne odobri skup, neka bude sigurna da će srpski narod u skladu sa svojom slobodarskom tradicijom pokrenuti građansku neposlušnost prema svemu onome što predstavlja zajednicu BiH", naveli su iz Udruženja “Čast otadžbine”, koje je registrirano na adresi Ljutice Bogdana 1a u elitnom dijelu Beograda, a sebe predstavlja "ekskluzivnim zaštitnikom Republike Srpske".

Generali VRS članovi Udruženja 'Čast otadžbine'

Ovo udruženje čine penzionisani generali i oficiri Vojske RS, koji žive u Srbiji.

Član ovog udruženja je Rajko Kušić, komandant Rogatičke brigade VRS koji se nalazi na potjernicama zbog počinjenih ratnih zločina u istočnoj Bosni.

Tu su još i penzionisani general-major Vojske Republike Srpske i ratni komandant Gatačke brigade Rodoljub Anđić, penzionisani general Dragan Josipović, Dušan Kozić, Jovan N. Šipovac, Mladen Vasiljević, Branislav Okuka, Saša Petković, Milanko Ujić i Mladen Bajagić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije