Radikalni hrvatski emigranti lobiraju za Dodika u njemačkim medijima?!

11
F. V.
Radikalni hrvatski emigranti lobiraju za Dodika u njemačkim medijima?!
Foto: Radiosarajevo.ba / Hrvatski radikali lobiraju za Dodika

Michael Martens, poznati njemački novinar, pisac i stručnjak za balkanska pitanja, dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) objavio je dokument koji razotkriva tajnu saradnju hrvatske emigracije u Njemačkoj sa Banjom Lukom i lobiranje ovih grupa za ni manje, ni više, do za lidera SNSD-a Milorada Dodika!

U dopisu od 29. novembra ove godine se navodi da Hrvatski svjetski kongres iz Njemačke nudi njemačkim medijima intervju sa Dodikom "radi balansiranog pogleda na BiH".

Dodaju kako je to nužno zato što je konzul BiH, kako navode, pozvao putem Twittera da se ljudi naoružavaju.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Također, ističu da su savjetnici Dodika uspostavili kontakt sa njima. Kako bi sačuvali "neutralnost" oni će "samo" uspostaviti kontakt Dodika sa njemačkim medijima, a ako treba, "rado i više".

"Nije novo, ali ipak otkriva da u vrijeme teške krize u Bosni i Hercegovini iza kulisa radikalni hrvatski emigranti sarađuju s vladajućim krugovima u Banja Luci. U ovom slučaju nuđenjem intervjua sa gospodinom Dodikom njemačkim medijima. Srpski i hrvatski nacionalizam u savršenom skladu", napisao je Martens.

U dopisu koji je Martens objavio, spominje se organizacija Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj.

Neki od predstavnika organizacije poput Franje Pavića, drugog dopredsjednika Hrvatskog kongresa bili su na skupu 2011. godine na kojoj je Čović objašnjavao zašto je priča o izbornom zakonu idealna da bi se dobio treći, hrvatski etnitet.

"Formalno, upravo ako imamo svoj treći entitet, imamo genijalan način da zaštitimo svakog Hrvata koji živi izvan tog entiteta... Mi želimo ove privremene odluke, rješenja oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili u konačnici kako će se već zvati, to je manje bitno. Bitno je da ona ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Niko ne govori da je slično sa Srbijom. Srbija ima i svoju državu i ima Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini ", rekao je, uz ostalo, tada Čović.

Kao i Čović i hrvatska emigracija Dodika prepoznaje kao čovjeka koji govori ono što žele i kojeg žele iskoristiti za ostvarenje ciljeva zbog kojih je, u konačnici, tzv. Herceg-Bosna pokrenula rat protiv Republike BiH, sa učešćem Republike Hrvatske i njezinih regularnih snaga.

"Ako Srbi uzmu svoje, i mi ćemo svoje", govorio je Franjo Tuđman...

Kao da gledamo 'remake'.

Dopis tzv. Hrvatskog kongresa - undefined

Foto: Faz: Dopis tzv. Hrvatskog kongresa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije