Radeljaš: Borim se s dijabetesom i imam zakrčenje stentova

Radiosarajevo.ba
Radeljaš: Borim se s dijabetesom i imam zakrčenje stentova
Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog odbrane i Esedu Radeljašu u petak ukinuo pritvor, nakon što je sudski vještak medicinske struke potvrdio da je njegovo zdravstveno stanje kritično.

U akciji Blok krajem prošle godine uhapšeno je šest osoba među kojima su najzvučnija imena Esed Radeljaš i Damir Hadžić. Tužilaštvo KS-a pokušava dokazati da je Radeljaš od Općine Novi Grad prvo kupio, a onda istoj općini po višestruko većoj cijeni prodao komad zemlje u sarajevskom naselju Nedžarići. Odbrana negira bilo kakvo kršenje zakona.

Ubrzo nakon hapšenja svi su pušteni na slobodu, osim Radeljaša, koji će u pritvoru ostati skoro 12 mjeseci. Mediji su ranije pisali o nelogičnosti cijelog procesa i pritvoru samo za jednu osobu.

Svega dva dana nakon izlaska na slobodu Radeljaš kaže da se ne osjeća dobro. Bori se s dijabetesom i ima zakrčenje stentova. Čeka odluku njegovog ljekara koji treba da odredi daljnji tok liječenja, piše NAP.

Radeljaš je 2008. godine doživio težak srčani infarkt. I kliničku smrt. Reanimiran je na Trećoj internoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u decembru te godine.

Hapšenje i pritvor utjecali su na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja. Prije nekoliko mjeseci, dok je bio u pritvoru, dijagnosticiran mu je drugi srčani infarkt. Stentovi su zakrčeni u potpunosti. Njegov ljekar kaže da je pravo čudo da je uopće uspio preživjeti do danas. Krv je našla alternativne pravce da napaja srce, ali to ni izbliza nije "normalno stanje".

Sudski vještak je ocijenio da je Radeljaševo zdravstveno stanje pogoršano za čak 40 posto u posljednjih nekoliko mjeseci pa bi svaki dalji boravak u pritvoru za njega mogao biti koban.

Advokat Muhidin Kapo također ističe da je na teško zdravstveno stanje Radeljaša upozorio i vještak Ibrahim Gavrankapetanović.

"Smatram da bi dalji boravak u pritvoru s obzirom na težinu bolesti koja i po svojoj prirodi predstavlja opasnost po život, mogao utjecati na dalje pogoršanje bolesti i, uzevši u obzir zatvorske uslove, sve to moglo imati fatalan završetak po njegovo zdravlje", naveo je dr. Gavrankapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije