Kantonalni sud: Svjedok potvrdio upis zemljišta na ime Eseda Radeljaša

Radiosarajevo.ba
Kantonalni sud: Svjedok potvrdio upis zemljišta na ime Eseda Radeljaša
Na suđenju u Kantonalnom sudu Sarajevo za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, svjedok Kantonalnog tužilaštva je potvrdio da je ovjera dokumenata upisana na ime optuženog Eseda Radeljaša.

Bajro Šatara, bivši uposlenik općinskog odjela opće uprave, pojasnio je kako je kod ovjere prijepisa na uvid bio potreban originalni i fotokopirani dokument, dok je za potpise bilo potrebno da osoba dođe s ličnom kartom, prenosi Detektor.ba.

Osoba na čije ime se vodi prijepis, prema svjedoku, nije morala lično doći, niti je prilikom ovjere dokumenata imala obavezu da se potpiše. Svjedok je kazao da se evidencija za svaki dan vodila u knjizi za ovjeru prijepisa.

Tužiteljica Nevena Aličehajić je svjedoku predočila jednu od tih evidencija, te je Šatara potvrdio da su ovjere dva upisa izvršene na ime Eseda Radeljaša u septembru 2006. godine.

“Jedan od dokumenata je fotokopija zemljišnoknjižnog izvatka preduzeća GRAS, odnosno parcele uknjižene na ovu firmu, a drugi se odnosi na parcelu Radeljaša”, rekao je svjedok nakon uvida u evidenciju.

Svjedok se nije mogao sjetiti da li je dokumente na ovjeru donijela ista osoba, ali je pojasnio da su upisivani pod jednim brojem ako su se odnosili na istu stranku.

Tužiteljica je svjedoku predočila dio iskaza iz istrage u kojem je izjavio kako je “isto lice moglo donijeti istog dana dokumente”, a Šatara je dodao da se ne sjeća da je tako kazao.

Nije se mogao sjetiti ni da li je na zemljišnoknjižnom izvatku GRAS-a stajalo – “uknjiženo pravo trajnog korištenja”, ali je rekao da se i na kopiji i originalu morao nalaziti isti sadržaj.

Optužnica tereti Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad, te službenike Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, kako se navodi u optužnici, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Radeljaša ista optužnica tereti za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara.

Nastavak suđenja je planiran za 3. novembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije